Правила проведення нахлистових змагань (ОНОВЛЕНО)

Правила проведення нахлистових змагань (ОНОВЛЕНО)

1. Основні положення
2016-07-02-3318
1. Нахлистові змагання (Чемпіонат України та Кубок України) проводяться задля підвищення навиків українських нахлистовиків та визначення кращих спортсменів.
2. Нахлистові змагання є благодійними. Частина зібраних коштів із внесків учасників передається на проект «Домівка для форелі», інша частина передається волонтерам, які витрачають кошти задля потреб української армії. В обох випадках організатори змагань звітуються за витрачені кошти в офіційних групах у соціальних мережах.
3. Майбутньою метою таких змагань стане створення збірної України з нахлисту та участь у міжнародних змаганнях.
4. Змагання відбуваються двічі на рік. Тимчасово, такі турніри проводяться на гірських річках Карпат. З метою наближення до міжнародних стандартів, у майбутньому планується проведення кількох етапів на різноманітних водоймах України. Організатори забезпечують комфортне перебування учасників на «базі», проводять розмітку пулів, вирішують поточні питання.
5. Визначення переможців відбувається шляхом підрахунку балів учасників у етапах. Переможець отримує титул володаря Кубка України та чемпіона України, а також призи від спонсорів.

2. Правила безпеки
IMG_5477
1. Кожен учасник змагань повинен виходити на пул у вейдерсах та черевиках або ж у забродних чоботах. У крайньому випадку (спека, низький рівень води) дозволяється виходити на пул в амфібіях. З міркувань безпеки виходити на пул в іншому взутті заборонено, незалежно від пори року, температури води чи повітря тощо.
2. Учасник змагань повинен мати захисні окуляри з пластиковими вставками, а також головний убір. Решту екіпіровки учасник може підбирати на власний смак і ризик.
3. Для надійності перебування на воді, бажаним є присутність спеціального посоха.

3. Погодні умови
13473944_291811587828964_392638488_n
1. Змагання проводяться у визначений заздалегідь час. Про час та місце проведення змагань організатори повідомляють учасників в офіційних інтернет-ресурсах на початку календарного року.
2. Дощ чи інші погодні негаразди не є причиною переносу змагань. Змагання відбуваються за будь-якої погоди і за будь-якого стану води. Єдиним виключенням є гроза з блискавкою. Якщо такі природні явища матимуть місце під час змагань, учасники та судді повинні залишити пул, запинивши час на секундомірах.

4. Нахлистова снасть
x_96ea1859
1. Нахлистова снасть складається із нахлистової вудки, нахлистової котушки, бекінга чи ідентичного матеріалу, нахлистового шнура, а також підліска. У випадку, якщо на котушці не намотаний шнур чи бекінг, така снасть не може вважатися нахлистовою та до участі в змаганнях не допускається.
2. Довжина та тип підліска (французький, словацький, стандартний конусний) вибирається на розсуд учасника. У майбутньому, довжина підліска не зможе перевищувати двох довжин вудилища. Тобто, якщо вудилище має довжну 10 футів і 2 дюйми, максимальна довжина підліска становитиме 20 футів та 4 дюйми.
3. Допускаються фабричні чи саморобні індикатори будь-якої довжини, виготовлені із нейлону чи жилки, розфарбовані на смак учасника. Індикатори можуть кріпитися вузлами або ж двома титановими колечками типу «мікрорінг».
4. Пластикові чи пінопластові страйк-індикатори, а також будь-які додаткові елементи, для кращої видимості чи плавучості, заборонені.
5. До переліку елементів нахлистової снасті також належить спеціальний підсак. Сітка підсака повинна бути безвузлова. Найкраще для цього підійде силіконова сітка.
6. Максимально допустима довжина нахлистової вудки під час проведення змагань становить 12 футів.
7. Під час змагань учасник може користуватися трьома нахлистовими снастями. Основною вважається снасть, що її учасник тримає в руках. Запасними вважаються снасті, що знаходяться на березі. Запасною також вважається вудка, що закріплена на жилеті учасника.
8. Під час змагань, у руці учасника може бути лише одна снасть. У випадку, якщо в нього в руках знаходяться дві снасті, зловлена в цей час риба не зараховується.

5. Нахлистова мушка
IMG_20160401_233452079
1. Нахлистовою мушкою вважається штучна приманка, виготовлена на гачку без борідки або ж із загнутою борідкою, за допомогою матеріалів будь-яких виробників.
2. Розмір мушки визначається учасниками.
3. Діаметр вольфрамових чи латунних головок у нахлистовій німфі, під час змагань, не може перевищувати 4 мм.
4. Під час змагань, учасник може використовувати CDC- або ж звичайний флоатант для змазування сухих мушок.
5. Під час змагань використовувати вольфрамову пасту чи інші аналогічні елементи для підвантажування приманок заборонено. Також заборонено використовувати тонучі підліски і атрактанти для приваблення риби.
6. Учасник може ловити на одну, дві або три мушки одночасно. Вибір та комбінації приманок залишаються на смак та розсуд учасника.

6. Штрафні санкції
13457558_1018319328245241_381698329_n
1. Штрафні санкції – це засоби запобігання неправомірних дій з боку учасників та суддів змагань, а також забезпечення дисципліни під час проведення змагань.
2. Визначення та об’єм штрафних санкції покладається на головного суддю змагань або ж на організаторів. Штрафними санкціями є зняття балів або дискваліфікація.
3. У випадку, якщо учасник чи суддя змагань завчасно не прибув на пул, він дискваліфіковується на час змагань, а його попередні результати анульовуються. У разі виняткових обставин, долю учасника визначать організатори. У будь-якому випадку, алкогольне похмілля не вважається вагомою причиною.
4. У випадку, якщо учасник чи суддя змагань прийшли на пул у стані алкогольного сп’яніння, він дискваліфіковується на час змагань, а його попередні результати анульовуються.
5. У випадку, якщо учасник упіймав рибу на гачок із борідкою, балів за зловлену рибу він не отримує, натомість отримує попередження. У випадку повторення ситуації в будь-якому з етапів, учасник дискваліфіковується, а його результати анульовуються.
6. У випадку, якщо учасник упіймав рибу і продемонстрував її судді, однак, серед його мушок на повідках є бодай одна мушка з гачком із борідкою, балів за упійману рибу він не отримує.
7. У випадку, якщо учасник змагань видає упійману рибу одного виду за рибу іншого виду, а це фіксується суддею, учасник дискваліфіковується, а всі його результати анульовуються.
8. У випадку, якщо учасник змагань вчасно не прибуває на офіційні заходи (відкриття змагань, жеребкування тощо) без поважної причини, він дискваліфіковується, а усі його результати анульовуються.

7. Пули
1
1. Пул – це ділянка ріки, обмежена розпізнавальними маркерами – червоним скетчем, стрічками, файлами із надписом номеру пулу тощо.
2. Учасник не має права заходити в чужий пул за 20 хвилин до початку змагань. Якщо учасник зайшов у чужий пул менше ніж за 20 хвилин до початку етапу і цей факт був зафіксованим, на нього поширюються штрафні санкції.
3. Риба зловлена у чужому пулі не зараховується.
4. У випадку, якщо засічена риба перетнула межі пулу, учасник не має права пересікати межі пулу, однак може витягнути рибу на свій пул. У разі, якщо учасник перетнув межі пулу, зловлена риба не зараховується.
5. Під час змагань на пулі, учасник може попросити суддю підійти ближче чи відійти подалі від місця вудіння.

8. Залікова риба

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Залікова риба це – форель струмкова та райдужна, а також голець американський (3 бали), харіус європейський (2 бали), головень, марена, підуства (1 бал).
2. Риба вважається зловленою, коли вона опинилася у підсаку та була продемонстрована судді. В іншому випадку риба не вважається зловленою. Учасник зобов’язаний підійти до судді з підсаком, не важливо при цьому, як далеко знаходяться учасник та суддя один від одного.
3. Видовий склад зловленої риби фіксує виключно суддя.
4. Риба вважається зловленою, коли вона була засічена на будь-яку з частин голови. Якщо риба забагрена за хвіст, плавник, тіло тощо, вона не вважається зловленою і в залік не йде.
5. Зважаючи на міжнародні норми та стандарти змагань, учасник не зобов’язаний брати рибу «з води». Риба може бути «упіймана» в підсак з повітря. Однак, якщо у разі невдалого висмикування, риба оминула підсак і опинилася на березі (гілках, траві чи камінні), вона до заліку не йде.

9. Формат змагань
20160709_140134
1. Формат змагань – це правила та норми, відповідно до яких відбуваються змагання.
2. На відміну від попередніх правил, нові правила ставлять усіх спортсменів у рівні умови. Відтепер, кожен учасник проведе на ріці у загальній кількості 6 годин.
3. Усі спортсмени, методом жеребкування, розділяються на пари, а також отримують один ранковий і один вечірній пули. Визначається також учасник, який ловить першим і який судить першим. Жеребкування проводиться двічі – перед першим та перед другим днем (у п’ятницю та суботу по обіді), за дві години до початку етапу.
4. На пулі, перші півтори години ловить один учасник, інший виконує роль судді. Після завершення часу, суддя стає учасником, учасник суддею.
5. На наступному етапі, учасник, який ловив першим, стає суддею, а той, хто першим судив, стає учасником.
6. Під час другого ігрового дня пари змінюються методом жеребкування.
7. Під час підрахунку результатів, бали учасників підсумовуються традиційним методом по днях, після чого визначається переможець.
8. У разі рівної кількості балів, вище місце отримає учасник, який раніше упіймав рибу.

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин