Правила проведення нахлистових змагань (ОНОВЛЕНО)

Правила проведення нахлистових змагань (ОНОВЛЕНО)

1. Основні положення

1.1. Нахлистові змагання (Чемпіонат України та Кубок України) проводяться задля підвищення навиків українських нахлистовиків та визначення кращих спортсменів.
1.2. Змагання відбуваються відповідно до міжнародних правил FIPS (технічна складова, що стосується параметрів та монтажу нахлистової снасті).
1.3. Нахлистові змагання є благодійними. Частина зібраних коштів із внесків учасників передається на проект «Домівка для форелі», інша частина передається волонтерам, які витрачають кошти задля потреб української армії. В обох випадках організатори змагань звітуються за витрачені кошти в офіційних групах у соціальних мережах.
1.4. Майбутньою метою таких змагань стане створення збірної України з нахлисту та участь у міжнародних змаганнях.
1.5. Змагання відбуваються двічі на рік. Тимчасово, такі турніри проводяться на гірських річках Карпат. З метою наближення до міжнародних стандартів, у майбутньому планується проведення кількох етапів на різноманітних водоймах України.
1.6. Організатори забезпечують комфортне перебування учасників на «базі», проводять розмітку пулів, вирішують поточні питання.
1.7. Визначення переможців відбувається шляхом підрахунку балів учасників у чотирьох етапах. Переможець отримує титул володаря Кубка України та чемпіона України, а також призи від спонсорів.
1.8. Участь у змаганнях платна. Оплата участі здійснюється перед початком змагань, у встановлений час.

2. Правила безпеки

2.1. Кожен учасник змагань повинен виходити на пул у вейдерсах та черевиках або ж у забродних чоботах. У крайньому випадку (спека, низький рівень води) дозволяється виходити на пул в амфібіях. З міркувань безпеки виходити на пул в іншому взутті заборонено, незалежно від пори року, температури води чи повітря тощо.
2.2. Учасник змагань повинен мати захисні окуляри, а також головний убір. Решту екіпіровки учасник може підбирати на власний смак і ризик.
2.3. Для надійності перебування на воді, бажаним є присутність спеціального посоха.

3. Погодні умови

3.1. Змагання проводяться у визначений заздалегідь час. Про час та місце проведення змагань організатори повідомляють учасників в офіційних інтернет-ресурсах на початку календарного року.
3.2. Дощ чи інші погодні негаразди не є причиною переносу змагань. Змагання відбуваються за будь-якої погоди і за будь-якого стану води. Єдиним виключенням є гроза з блискавкою. Якщо такі природні явища матимуть місце під час змагань, учасники та судді повинні залишити пул, зупинивши час на секундомірах.

4. Нахлистова снасть (вимоги і параметри)

4.1. Нахлистова снасть складається із нахлистової вудки (нахлистовою вважається вудка стандартного зразка, впізнаваного у всьому світі завдяки конструктивним канонам, а також із вказаним класом (AFTMA або AFFTA класифікації) будь-якого виробника або ж виготовлена власноручно (rod-building), але не перероблена зі спінінгового вудилища, тенкари тощо), нахлистової котушки встановленого зразка будь-якого виробника, бекінгу чи ідентичного матеріалу, нахлистового шнура, а також підліска. У випадку, якщо на котушці не намотаний шнур чи бекінг, така снасть не може вважатися нахлистовою та до участі в змаганнях не допускається.
4.2. Дозволене використання будь-яких фабричних шнурів, будь-якого виробника і типу (плаваючі, тонучі, з тонучим кінцем), окрім шнурів зі свинцевим сердечником. Мінімальний діаметр шнурів з покриттям – 0,55 мм (0,22 дюйми).
4.3. Мінімальна довжина шнура – 22 метри.
4.4. Використання «стріляючих голів» заборонено.
4.5. Заборонено використання будь-яких засобів, що можуть підвищити плавучість або вагу шнурів.
4.6. Дозволене використання однієї петлі в кінці шнура. Якщо використовуються плетені конектори або монофільна петля, її розмір не може перевищувати 10 см.
4.7. Дозволено використання моно- або полі- лідера, довжина якого, включно з довжиною повідків, не може перевищувати двох довжин вудилища.
4.8. Підліски можуть бути змонтовані із окремих шматків або ж цільними, або ж конусними, або ж зі сталою товщиною. Дозволено використання однієї петлі (не довшою за 10 см), для з’єднання із шнуром. Якщо лідер вузловий, мінімальна дистанція між вузлами не може бути меншою за 30 см.

4.9. Заборонено використання будь-яких засобів, що можуть підвищити плавучість або вагу підлісків.
4.10. Дозволено використовувати не більше 3-ьох мікрорінгів, з внутрішнім діаметром не більше 3 мм. На одному мікрорінгу не можуть бути зв’язані більше трьох вузлів. Мікрорінг прирівнюється до вузла.
4.11. Повідець може використовуватися виключно для однієї мухи.
4.12. Пластикові чи пінопластові страйк-індикатори, а також будь-які додаткові елементи, для кращої видимості чи плавучості, заборонені.
4.13. До переліку елементів нахлистової снасті також належить спеціальний підсак. Сітка підсака повинна бути безвузлова. Найкраще для цього підійде силіконова сітка.
4.14. Максимально допустима довжина нахлистової вудки під час проведення змагань становить 12 футів.
4.15. Основною вважається снасть, що її учасник тримає в руках. Запасними вважаються снасті, що знаходяться на березі. Запасною також вважається вудка, що закріплена на жилеті учасника.
4.16. Під час змагань, у руці учасника може бути лише одна снасть. У випадку, якщо в нього в руках знаходяться дві снасті, зловлена в цей час риба не зараховується.
4.17. Учасники самі відповідають за перенесення та збереження своїх снастей.

5. Нахлистова мушка

5.1. Нахлистовою мушкою вважається штучна приманка, виготовлена на гачку без борідки або ж із загнутою борідкою, за допомогою матеріалів будь-яких виробників.
5.2. Розмір мушки визначається учасниками. Учасники можуть використовувати плаваючі або тонучі мушки.
5.3. Під час змагань, учасник може використовувати CDC- або ж звичайний флоатант для змазування сухих мушок.
5.4. Усі мушки мають бути прив’язані до лідера або ж повідка.
5.5. Кожна мушка має бути зв’язана на одинарному гачку. Підвантаження мушки дозволене, якщо підгрузка вписана у тіло мушки. Єдина видима головка не може перевищувати 4 мм.
5.6. Дозволено використовувати не більше трьох мушок, які мають знаходитися одна від одної не менше, візуально, аніж за 50 см у вільному положенні.
5.7. Мушки на повідцях чи лідері не можуть переміщатися чи ковзатися.
5.8. Тандемні мушки заборонені.
5.9. Якщо мушки оцінені суддею як такі, що можуть нанести надмірну шкоду рибі, їхнє використання може бути заборонено суддею, після консультацій із головним суддею.
5.10. Використання атрактантів та компонентів, що виділяють світло, заборонено.
5.11. Заборонені до використання матеріали, що змінюють першочергову концепцію штучної мухи (тіла із формованого пластику, силікону чи каучуку, а також формовані імітації черв’яків, яєць, комах, личинок тощо). Мушки типу “паркінсон” заборонені.

5.12. Під час змагань використовувати вольфрамову пасту чи інші аналогічні елементи для підвантажування приманок заборонено.
5.13. Забороняється використання живих організмів у якості підсадки на готові штучні мухи або на порожні гачки, а також будь-яким чином приваблювати рибу на пулі.

6. Штрафні санкції

6.1. Штрафні санкції – це засоби запобігання неправомірних дій з боку учасників та суддів змагань, а також забезпечення дисципліни під час проведення змагань.
6.2. Визначення та об’єм штрафних санкції покладається на головного суддю змагань або ж на організаторів. Штрафними санкціями є зняття балів або дискваліфікація.
6.3. У випадку, якщо учасник чи суддя змагань завчасно не прибув на пул, він дискваліфіковується на час змагань, а його попередні результати анульовуються. У разі виняткових обставин, долю учасника визначать організатори. У будь-якому випадку, алкогольне похмілля не вважається вагомою причиною.
6.4. У випадку, якщо учасник чи суддя змагань прийшли на пул у стані алкогольного сп’яніння, він дискваліфіковується на час змагань, а його попередні результати анульовуються.
6.5. У випадку, якщо учасник упіймав рибу на гачок із борідкою, балів за зловлену рибу він не отримує, натомість отримує попередження. У випадку повторення ситуації в будь-якому з етапів, учасник дискваліфіковується, а його результати анульовуються.
6.6. У випадку, якщо учасник упіймав рибу і продемонстрував її судді, однак, серед його мушок на повідках є бодай одна мушка з гачком із борідкою, балів за упійману рибу він не отримує.
6.7. У випадку, якщо учасник змагань вчасно не прибуває на офіційні заходи (відкриття та закриття змагань, жеребкування, загальні збори тощо) без поважної причини, він дискваліфіковується, а усі його результати анульовуються. Максимальний термін очікування учасника – 15 хвилин, за умови, якщо він заздалегідь попередив про причину затримки, що може вважатися поважною.

7. Пули

7.1. Пул – це ділянка ріки, обмежена розпізнавальними маркерами – червоним скотчем, стрічками, файлами із надписом номеру пулу тощо.
7.2. Учасник не має права заходити в чужий пул за 20 хвилин до початку змагань без дозволу спортсмена, який ловитиме на цьому пулі першим. Якщо учасник зайшов у чужий пул менше ніж за 20 хвилин до початку етапу без дозволу сусіда-учасника і цей факт був зафіксованим, на нього поширюються штрафні санкції – з протоколу знімається одна риба максимальної вартості, упійманої в цей день. Якщо у цей день в учасника не було залікової риби, бали будуть зняті наступного дня змагань. Кордон пулу має право перейти без дозволів лише головний суддя.
7.3. Риба зловлена у чужому пулі не зараховується.
7.4. У випадку, якщо засічена риба перетнула межі пулу, учасник не має права пересікати межі пулу, однак може витягнути рибу на свій пул. У разі, якщо учасник перетнув межі пулу, зловлена риба не зараховується.
7.5. Під час змагань на пулі, учасник може попросити суддю підійти ближче чи відійти подалі від місця вудіння.
7.6. На пулі учаснику забороняється ламати гілки дерев чи кущів, а також смітити. Кожен учасник, який курить, повинен мати з собою спеціально обладнані попільнички або ж їхні замінники. На пулі учасникам забороняється смітити чи кидати недопалки у річку чи на берег. За ці порушення, учасник може бути позбавлений балів.

8. Залікова риба

8.1. Залікова риба це – форель струмкова та райдужна, а також палія американська, харіус європейський, головень, марена та підуства.
8.2. Риба вважається зловленою, коли вона опинилася у підсаку та була продемонстрована судді. В іншому випадку риба не вважається зловленою. Учасник зобов’язаний підійти до судді з підсаком, не важливо при цьому, як далеко знаходяться учасник та суддя один від одного.
8.3. Видовий склад зловленої риби фіксує виключно суддя.
8.4. Риба вважається зловленою, коли вона була засічена на будь-яку з частин голови. Якщо риба забагрена за хвіст, плавник, тіло тощо, вона не вважається зловленою і в залік не йде.
8.5. Зважаючи на міжнародні норми та стандарти змагань, учасник не зобов’язаний брати рибу «з води». Риба може бути «упіймана» в підсак з повітря. Однак, якщо у разі невдалого висмикування, риба оминула підсак і опинилася на березі (гілках, траві чи камінні), вона до заліку не йде.
8.6. Учасник зобов’язаний максимально обережно поводитися із зловленою рибою, зокрема, мінімізувати або в ідеалі взагалі уникнути будь-якого контакту із руками. Після фіксації та ймовірного вимірювання суддею риби, її потрібно акуратно відпустити у річку. До ймовірного виміру, учаснику забороняється торкатися чи виймати рибу із підсака.
8.7. Ймовірне вимірювання риби проводиться суддею на березі. Рибу слід акуратно вийняти з підсака та покласти у спеціальну ємність з водою та сантиметровими позначками.
8.8. Рішення про замір риби буде прийняте організатором змагань після тестування приладдя.
8.9. У випадку ухвалення рішення про замір риби, подається наступна система. Залікова риба, яка має менше 15 сантиметрів, оцінюється в 100 балів. Залікова риба, яка має 15 та більше сантиметрів, оцінюється в 100 балів + довжина у сантиметрах помножена на 20. Наприклад: риба довжиною 27 см оцінюється за формулою: 100 + 27 х 20 = 640 балів. Риба, яка має довжину з міліметрами, заокруглюється в більшу сторону до найближчого повного сантиметра. Наприклад, риба довжиною 22,4см записується як 23см.
8.10. У тому випадку, якщо організатор не прийме рішення щодо заміру риби, нарахування балів відбуватиметься за попереднім форматом. А саме: форель струмкова, райдужна і палія американська оцінюються в 3 бали; харіус європейський – 2 бали, головень, підуства і марена – 1 бал.

9. Формат змагань

9.1. Формат змагань – це правила та норми, відповідно до яких відбуваються змагання.
9.2. На відміну від попередніх правил, нові правила ставлять усіх спортсменів у рівні умови. Відтепер, кожен учасник проведе на ріці у загальній кількості 6 годин.
9.3. Усі спортсмени, методом жеребкування, розділяються на пари, а також отримують два ранкові і два вечірні пули. Визначається також учасник, який ловить першим і який судить першим. Жеребкування пулів проводиться двічі – перед першим та перед другим днем (у п’ятницю та суботу по обіді), за дві години до початку етапу.
9.4. На пулі, перші півтори години ловить один учасник, інший виконує роль судді. Після завершення часу, суддя стає учасником, учасник суддею. Другому учаснику надається можливість 15-хвилинної паузи між етапами.
9.5. На наступному етапі, учасник, який ловив першим, стає суддею, а той, хто першим судив, стає учасником.
9.6. Під час другого ігрового дня пари змінюються методом жеребкування.
9.7. Під час підрахунку результатів, бали учасників підсумовуються поетапно. Загалом, у кожного учасника буде 4 можливості набрати бали, залежно від кількості зловленої риби.
9.8. У разі рівної кількості балів в етапі, вище місце отримає учасник, у якого більше зловленої риби. Якщо ці критерії співпадають, учасники отримують однакове місце. Під час фінального розподілу місць, за умови того, що у двох або більше учасників виявиться однакова сума місць за етапи, то порядок визначення вищого місця є наступним: більша кількість риби, більша риба, час першої риби. У разі однакового результату усім учасникам присуджується однакове вище місце.
9.9. Загальні збори учасників проводяться за півтори години після завершення кожного етапу (у п’ятницю ввечері, в суботу в обід, в суботу ввечері. Останні загальні збори заміняє церемонія нагородження). Судді оголошують попередні результати, а також отримують пропозиції, скарги та апеляції від учасників. Участь спортсменів у загальних зборах є обов’язковою.

10. Головний суддя

10.1.Головний суддя має право перевіряти спортсмена і суддю на пулі. У випадку недотримання ними правил, головний суддя може застосувати до них штрафні санкції. Зокрема, якщо суддя особисто не підтвердив вид риби вона не зараховується, навіть якщо була записана в протоколі. Окрім цього головний суддя може перевіряти гачки на предмет борідок, довжину підлісків, а також роботу судді на пулі, зокрема, фіксацію часу зловленої риби.
10.2.Після кожного етапу, учасники змагань можуть подавати головному судді письмові скарги у довільній формі і аналогічні протести щодо порушення правил з доказовою базою або ж без неї. Скарги розглядає головний суддя та організатори. Рішення не підлягає оскарженню.
10.3.Якщо один з учасників змагань вважає, що його опонент навмисно розлякує рибу на пулі він може зняти факт нечесної гри на телефон і подати скаргу разом з відеозаписом.
10.4.Вірно заповнені протоколи мають бути здані суддями не пізніше однієї години після закінчення етапу. У разі порушення чи запізнення на суддів накладається штраф балів.
10.5.Заміни і перестановки учасників, обмін пулами тощо не допускаються, за винятком форс-мажорних обставин, що їх оцінює головний суддя.
10.6. У випадку свідомої нечесної гри з боку учасників, не прописаної у цих правилах, головний суддя може приймати рішення на власний розсуд.
10.7. Головний суддя проводить жеребкування і оголошує його результати перед стартом етапу.

11. Наметовий табір

11.1. Наметовий табір – територія поблизу річки, де проводяться змагання (зазвичай, посередині пулів), оточена огорожею. На території табору мають бути обладнані столи для харчування та в’язання мух, туалети, місця для наметів, смітники. Організатори забезпечують учасників дровами, водою та іншими необхідними речами.
11.2. Спонсори змагань можуть розвішувати свої банери чи іншу рекламну продукцію у необмеженій кількості на будь-яких об’єктах табору.
11.3. Гучна музика, пісні під гітару та інші звичні розваги спортсменів допускаються до півночі. Після півночі у таборі оголошується «тихий час», який триватиме до ранкової побудки.
11.4. Поведінка у наметовому таборі повинна відповідати морально-етичним нормам, зважаючи на те, що деякі гості та учасники приїжджають на змагання із дітьми та жінками/чоловіками. Зважаючи на це, організатор змагань має право зробити зауваження тому, хто занадто голосно чи нецензурно висловлює свої думки чи емоції.

  • oslavych коментує:

    Привіт усім.

    Прочитав оновлені правила і в мене виникли питання до деяких пунктів.
    4.12 – згідно з цим пунктом індикатор в француза заборонений?

    5.8 – чому тандемні мушки заборонені? хіба це не спортивніше ніж індикатор?

    і ще до спорядження. Задля захисту навколишнього середовища, всім учасникам заборонити використовувати войлочні матеріали. Так як в різних оглядах говориться що такі матеріали є перенощиками різних організмів з одного місця водойми(чи навіть іншої водойми).
    Але це так, роздуми на тему про захист наших рік.

    • rostyslav коментує:

      так, індикатор як для француза не підходить, бо він має не 30 см
      чому тандемні заборонені – не маю поняття. це фіпс.
      про войлок були такі розмови, але не більше

  • oslavych коментує:

    І ще 🙂
    я б жорсткіше діяв у пункті 7.6. Не може бути позбавлений очок, а позбавлення очок що найменше, а то і дискваліфікація.

    🙂

  • oslavych коментує:

    5.10. … та компонентів, що виділяють світло, заборонено.

    Що тут мається на увазі? Матеріали з специфічними характеристиками, як от UV допускається? адже вони не виділяють світло. 🙂

    • rostyslav коментує:

      ні, є спеціальні фосфорні матеріали з яких роблять головки для німф. і якщо на них посвітити ліхтариком то вони вночі світяться

  • oslavych коментує:

    І ще про снасть.
    Згідно з цими правилами “француз” тепер поза законом? 🙂 Адже, у нього нема шнура, а підлісок який в більшості випадків перевищує подвійну довжину вудилища. В мене підлісок француза 12 метрів, нема шнура і є індикатор. 🙂

    + до всього бекінг…. в мене бекінг довжиною в максимум метр :). Він просто є бо привязувати шнур до котушки так зручніше. І міняти на інший шнур зручніше. Але в наших умовах, коли ми всі, в більшості випадків боремось з недомірками, шнура в 30 метрів достатньо.

    • rostyslav коментує:

      будь де в Європі сказано, що має бути шнур на катушці. якщо шнура нема – то не снасть. Сам француз не поза законом, його просто треба вкоротити. щоб разом з повідками він був не більшим за дві довжини вудки

      про довжину бекінгу нічого не сказано. він просто має бути

  • oslavych коментує:

    Дякую Ростик за відповіді.

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин