Кубок України – 2013. Частина четверта. Мухи

Кубок України – 2013. Частина четверта. Мухи

Що ж, прийшов час розкрити деякі флай-бокси. Ясна річ, що перед та під час змагань ніхто особливо не кричав на що він буде ловити. Коли ще до початку турніру Стьопа Чех ловив успішно ловив французьким підліском, то на моє запитання: «На що?» відповідав «Курноцик» або «фезентейл». Це правда, за тим лише винятком, що фезентейлів може бути тисячу різних модифікацій. Взагалі, на Ріці було б найлогічніше ловити на фезентейли, в основному на оливкові. Такий висновок зробить кожен, хто бодай трішечки попорпається під річковим камінням.IMG_3499Сколівський казав, що ловив на «шоколадки». Це з тієї самої опери, що й «фезентейли». Якщо хвіст, тіло і обмотка робляться приблизно однаково, то вгадати який торракс, а також колір та розмір головки практично нереально. Ясно, що в кожного були свої секрети і заготовлені фрази на надокучливі запитання: «На що зловив?». На німфу, блін…  IMG_3511 IMG_3517 IMG_3518 IMG_3521Я от що собі думаю. Не може таке бути, щоб риба на пулі Сколівського ловилася на шоколадки, а на моєму – ні. Невеликий відсоток можна накинути на розмір даббінга – помічено, що Сколівський дає спектри зовсім трішки, а от я не шкодую, особливо, коли вода не чиста. Ні, тут справа в іншому. Справа в проводці. Француз на змаганнях складається з трьох мух – важкої нижньої, легшої німфочки по середині і верхньої мокрої. Можуть бути, звісно, й інші варіанти. Так от – можна проводити ці мухи зі швидкістю течії, можна вести їх швидше, аніж течія. Так само можна контролювати глибину занурення нижньої німфи. Очевидно, Женя Федоренко, Сколівський та Степан Чех одразу ж зрозуміли що до чого. Не так суттєво, які в них були мухи, головне те, що вони вели мухи з тою швидкістю, що треба. На жаль, я не знаю деталей – не наважився розпитати про персональні секрети. Зізнаюся, що саме швидкість є моєю провальною стороною, напевно, саме тому я і обриваю таку велику кількість мух. Треба напроситися на персональні курси підвищення кваліфікації.IMG_3525 IMG_3528 IMG_3535 IMG_3536 IMG_3584 IMG_3586Менше з тим. На Ріці працювали не лише німфи, але й сухі мушки. Точніше – емерджери (хто не в курсі – перехідний етап комахи, яка піднімається з дна на поверхню, щоб побачити білий світ). Я вже говорив, що коли Іван відкрив мій флай-бокс, то сказав, що ловити тут нема на що. Для нього бойова муха – це «зайчик». Насправді, цей емерджер доволі простий. Отже берете шрімпівський гачок, тонку монтажну нитку, коричневий суперфайн, трохи світлого CDC і, увага, надзвичайно дефіцитний матеріал – праву лапку білого закарпатського зайця, застреленого 15 грудня, о 14:30 на горі з виглядом на Ріку.
IMG_3612 IMG_3613 IMG_3614 IMG_3615 IMG_3616 IMG_3635Про ніякий замінник навіть мова йти не може. Цю секретну муху мені показав на пару Іван і Міша. Спершу відрізаєте трішки волокон з ноги зайця, прив’язуєте до гачка світлішим кінцем вверх. Решту під конусом зрізаєте, отримуючи основу для тонкого, але конусного тіла з коричневого суперфайну. Обмотуємо ним тіло так, щоб залишилося кілька міліметрів до початку крила. Тут можуть бути варіанти – або обмотка з CDC (без основи) або зі спектри.
IMG_3636 IMG_3637 IMG_3638 IMG_3639 IMG_3642 IMG_3644В принципі я особливої різниці не помітив. Виходить доволі простий емерджер, але ефективний. Щодо крила з зайця, то його можна замінити білим CDC, але як ви знаєте, після контакту з слиною риби CDC намокає і з ним важко працювати. Натомість заєць має імунітет до риби – достатньо трішки просушити мушку.IMG_3255Що ж, на цьому дозвольте закінчити серію матеріалів про Кубок України. Прийшов час поділитися місцем для думок з іншими учасниками змагань.

  • Дарт Палпатінович Вейдер коментує:

    а ловити на три мушки дозволено правилами?

  • hudz коментує:

    гаплик тобі, вуйку. за оприлюднення ССМ.
    (ССМ = Супер Секретна Муха).

    • rostyslav коментує:

      а мені не жалко. в”яжіть на здоров”я.

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин