Четвер – рибний день

Четвер – рибний день

Крап. Крап-крап. Крап-крап-крап. Наче за всіма правилами геометричної прогресії чорний автомобіль заляпувало з усіх сторін водяними візерунками. Четверо відчайдухів, можна навіть сказати, вар’ятів та авантюристів реготали. Звісно, чого б журитися, коли дощ за вікном? OLYMPUS DIGITAL CAMERAПравда, з кожним кілометром, що віддаляв нас від Львова, у душі закрадалася думка про те, що на найближчому повороті сам час звернути назад у місто. Але вголос ніхто цю крамольну і малодушну фразу не висловив. Раз зібралися, значить треба їхати. Сьогодні ж четвер, а четвер, як відомо – рибний день!OLYMPUS DIGITAL CAMERAОлії в багаття наших сумнівів підлив Петро зі Стрия. Щойно ми оминули центральний корок, як він зателефонував і сказав, що передгірне містечко заполонила густа чорна хмара і рясно поливає усіх дощем. Ще й вітер, ледь не шквальний. У мене, Юри та Геника по одному рюкзаку, де місця на вейдерси, ясна річ, не знайшлося. Водяні сандалі, шорти та куртки на випадок дощу. А от Олег (Сова) виявився куди передбачливішим, зрештою, чого б не кинути у власне авто усяку всячину?OLYMPUS DIGITAL CAMERAМи тримали курс на річку, де ловили в попередній четвер, а також суботу. Місце перевірене, риба є. А зважаючи на те, що на місце ми прибули опів на восьму вечора, вже нічого не вигадували. Дощ, до слова, падав, але вже не такий рясний. Перевдягалися та перевзувалися по двоє – добре, що багажник позашляховика це дозволяв зробити практично безболісно.OLYMPUS DIGITAL CAMERAЯ одразу ж відкинув варіант з французом. По-перше, вітер, а по-друге, тривали мої експерименти з новим шнуром SA Nymph. Працювати з ним весело і приємно, але тільки тоді, коли риба активна.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAНатомість харіусовий перекат був похмурий і зовсім непривітний. Після першого десятка закидів риба мала б бодай показатися – та ж ні. Лише час від часу проскакувала бистрянка. Стало зрозуміло, що в таких умовах пир не ловитиметься, принаймні на німфу.OLYMPUS DIGITAL CAMERAТим часом Геник упіймав на суху голавлика, за лобастим пішов і Юра, ставши на улюблену яму. Олег прочісував усе довкола, я ж стояв на одному місці. Харіус тут точно є, але ж як його виманити? Я спробував додати в мушки природніх кольорів трохи фарби.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAЗамість шоколадки з темним тораксом, поставив аналогічну модель з помаранчевим. Бистрянка активізувалася, харіус продовжував ховатися. Нарешті, після серії проводок я таки його побачив. Це тривало неповну секунду, і бачив я лише бік риби, що блиснув бронзою у перших сутінках. «Геник, він є! Вийшов на Курноцика в момент, коли я піднімав німфи, щоб зробити новий кидок» – сказав я товаришу.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAГеник тим часом намагався виманити харіуса своїми найсокровеннішими мушками, але прив’язати їх до повідка було досить складно. Від холоду руки тремтіли, а мушка одразу ж намокала – тут вже флотанти не допомагали.OLYMPUS DIGITAL CAMERAЯ міркував, що ситуація геть несправедлива. Ми вирвалися з міста, потрапили в дощ, змерзли, як цуцики, а риба не ловиться! Було сподівання на те, що бодай один харіус має упійматися, щоб наші намагання не були марними. Вихід риби на підвісну мокру змусила мене зняти німфи і приладнати мокру мушку –  pink spider.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа неї я славно половив торік, особливо під час дощу. Спершу довелося вистояти чергу, бо на рожевого мокряка одна за одною сідали то бистрянки, то верховодки, причому непоганого розміру. Аж нарешті, після енної презентації, я відчув такий бажаний та довгожданий удар! Є!OLYMPUS DIGITAL CAMERAХаріус борсався як навіжений, стрибав та брикався, не даючи зняти гачок без борідки. Але потрапивши до води він не поспішав зникнути у глибині – довелося провести йому кількахвилинну терапію, після чого риба таки повернулася у своє укриття.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAЦікаво, що взяла вона не на початку перекату, як це було раніше, а вже в самому його кінці, там, де течія була зовсім повільною.OLYMPUS DIGITAL CAMERAГеник спробував обловити цю територію сухими, але брала сама дрібнота. Коли спина вже прилипла до футболки, я запропонував повертатися. Єдине, треба було закликати Юру, який стояв вище по течії, метрів за 200. Дійшовши до середини, я загукав його, але він йти не поспішав. «Йди сюди, тут тааааке!» – крикнув Юра у відповідь. «Таааааке» робилося на досить однорідній і швидкій ділянці ріки. Виліт одноденки був і в нас, але ознак того, що риба нею харчується ми не бачили. Натомість тут раз за разом щось вистрибувало з води і хапало необачних комах. Це був справжній вечірній хетч.OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Юра, та це верховодка, просто крупніша» – сказав я. І тут таки перед моїм носом з води на повен зріст вискочив харіус. За ним ще один. Ріка просто кипіла. У мене була мокра мушка, а ставити суху я не бачив сенсу – все одно вже було темно (22:00). Натомість Юра після серії кидків а-ля тенкара таки крикнув «є!» і потягнув рибу до себе. Ех, якби не мокра спина…OLYMPUS DIGITAL CAMERAРічка магнітом тримала нас і не хотіла відпускати. А ми й не дуже пручалися. Останні секунди перед темрявою, поодинокі стрибки підводних легкоатлетів. І повна тиша навкруги.

Фото: Gennadicus

  • Gennadikus коментує:

    …невпевнений, що у мене вже було таке за життя, коли змерзлими руками відчуваєш тепло риби :)…температура води була значно вищою за температуру повітря
    не скажу, що було супер …але для різноманіття можна влаштовувати і в таку погоду вилазки до води.
    Дякую за компанію!

  • Gabor коментує:

    Маньяки!!!В такую погоду и еще отловиться с результатом…суппер!!!

  • maks коментує:

    Молодці!! Погода дійсно була зловеща, а у Карпатах мало буди ще прохолодніше.
    А вейдерси надо брать, товаріщі!!

  • rostyslav коментує:

    Геник, тобі за фотки дякую 🙂
    Та, вейдерси б нам точно не помішали. але вода то була тепла. Краще знадобився б ще один теплий светр і якась солідніша антидощова куртка. А так все було супер) Хоча я не впевнений, що наступного разу погоджуся поїхати в таку погоду 🙂 Хіба одягнуся тепліше…

  • Дарт Палпатінович Вейдер коментує:

    як мені це нагадує суботу на Дунайці тижні два тому 🙂

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин