Бездітна ріка

Бездітна ріка

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПро неї, одну з найкрасивіших карпатських рік, добре знали в колишньому Союзі. Воно й не дивно, адже її прозорі хвилі протікають через недоторкану природу, подалі від населених пунктів, уздовж дороги, що ніколи не знала асфальту. Колись тут було стільки риби, що годі й говорити – розповідають мешканці навколишніх сіл. А що зараз?..

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВодійський стаж у мене невеликий, далі Сколе не заїжджав. Але компанія вимагала поїхати аж на Франківщину, по розбитій дорозі. Чесно кажучи, я і сам хотів половити на цій мальовничій ріці, бо Опір і Стрий, навіть попри те, що завжди діляться своїми мешканцями, вже трохи приїлися. Отож, о четвертій ранку забираю усіх бажаючих. Ганна і Геник активні і бадьорі, Юра (Тіроль) ледь на ногах стоїть після корпоративу. Стрибаємо в блакитну автівку і несемося крізь нічне місто у сторону Карпат.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЇхати доволі легко – траса практично порожня. Франківщина нас зустрічає неприємними і прихованими ямами, доводить зменшувати швидкість, навіть зупинятися. Зрештою, три години і 150 кілометрів позаду. Перед нами повна тиша. Камерність надзвичайна – річка, гори, сосни, чисте повітря. Милуємося, оглядаємо територію, розцінюємо шанси на успішну риболовлю. Геник бере суху і вирушає дорогою вверх по течії.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAГанна бере тубус і йде в ліс по гриби. Ми з Юрою оснащуємо німфи. Юра зловив одразу ж – узяла середнього розміру форель, якій сподобалася чорна німфа. Невдовзі форель ловиться і в мене, трохи меншого розміру, вже на німфу червоного відтінку.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAОсь і харіус вискочив у Юри, а потім і в мене. Ще одна невелика форель затріпотіла на німфі, а за нею черговий харіус, сантиметрів на 25. Класна рибалка, думаєте? Справа в тому, що це все було зловлено години за три. Я не міг зрозуміти, чому в такій ріці так мало риби!
OLYMPUS DIGITAL CAMERAЦе просто в голові не вкладається! Як ми не отримали в кількох перспективних ямах жодного удару? Мухи не ті, руки криві – ок, може бути, але швидше за все, риби просто нема.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAТобто є, але настільки мало, що в неї нема і крихти конкуренції. Корму багато, на всіх вистачить.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЗмінюємо вудки – пробуємо ловити на мокрі і сухі. Перші не працюють, другі вимагають досконалих навичок вудіння на такій ріці. Течія дуже швидка, багато бурунів, словом, це не Сян.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAДоводиться знову повертатися до німфи. Вище нашої зупинки ловлю харіуса, задоволення це не приносить. Тим часом Ганна повертається з грибів – накосила півсумки. OLYMPUS DIGITAL CAMERAСклавши вудку вона одразу ж виманює рибу, але не може її витягнути: форель міцно тримається в хвилях і не піддається на жодні вмовляння. Біжу по каменях із підсаком за трофеєм. Виявляється, що форель невелика, просто нижня німфа зачепилася за каменюку…
OLYMPUS DIGITAL CAMERAА Геник таки примудрився упіймати дві форелі на суху, ще кілька йому зійшли. Розмовляємо про все за обідом, після чого вирішуємо повертатися, але не до Львова, а кудись вниз по течії.

IMG_20140608_180946Знаходимо перспективну галявину, а головне, високе дерево, яке заслонить автівку від палючого сонця – я планував покімарити годинку, щоб мати сили на повернення. Усі порозходилися в різні боки, а мій сон проходив під акомпанемент мух і бомків, які встигли залетіли і безперестанку «жужати».

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПісля відпочинку приєднуюся до компанії. Результати не вражають. Ганна ловила на мокрі, але харіус хоч і ловився, але вперто не дотягувався до підсака. Зате упіймався не то ялець, не то рибець (так і не допитався). Аналогічна ситуація і в Геника, який змінив суху на німфу.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAКількох пирів він таки витягнув. У мене ловилася переважно верховодка і не покидала та ж думка: чому так мало риби…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНе знаю, може справа в погоді, що спричинила низьку активність риби в цілому регіоні. Знайомі спінінгісти та поплавочники також не могли похвалитися нічим особливим. Ще одна з причин може полягати у нашому пізньому приїзді, навіть попри те, що зі Львова ми вирушили по четвертій ранку.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAМожливо, ми прибули на місце вже тоді, коли риби припиняла харчуватися. Не виключено, що з самого ранку ловилось би краще. Так само ми не залишилися на вечірній кльов, бо я хотів засвітла проїхати усі ями, щоб вибратися на трасу. OLYMPUS DIGITAL CAMERAСловом, ріка залишила по собі дуже багато запитань, відповіді на які я поки не знайшов.

Фото Геника, Юри та автора

  • tihan коментує:

    Гарна вилазка! Дякую за пост!

  • VovKING коментує:

    Якшо їхати у верхів”я Свічі, то там уже кілька років у період травень-серпень риби так, якби нема взагалі. Вона або тікає кудась в потічки або її просто нема. Колгоспники товчуть током, гарпунами, в селах – ходять по потічках з вилами, остами, дехто і просто руками ловить. рятується хто як може. Ми їздили багато разів в верхів”я – там Данєцк) глуш. У межах Вигоди (+/- вище/нижче) риба на німфи активно ловиться в період з першої до шостої вечора. Потім у неї починається минопауза))) я так називаю період, коли на суху їй активно ловитись ще зарано, а на німфу – вже пізно. Після паузи починає кормитися з поверхні. буває шо і на суху гідно ловиться дньом. Але зазвичай я ловлю з 3ї-4ї, приблизно, до 6-7 вечора і потім кльов зупиняється. тому не думаю, шо ви криво приїхали по часу. Дальше пішли… Раджу прийняти той факт, шо риби в Свічі не буде ніколи, вона вже нещасна, бо в горах безконтрольно рубають ліс і живлення річки слабшає, вона перетворюється в потічок ближче до осені. Може, коли західну Україну приєднають до Польщі – поляки чимось займуться, або коли я стану диктатором і вивезу 80% населення в Сибір, то шось зміниться. Тай про шо можна говорити, якшо в Італії фігачать рибу гарпунами, виловлюють, кидають маленьких форельок на берег здихати і тормозять. При тому шо макарони в триста раз розвиненіші, ніж ми. але про це вже у звіті, згодом) А на Свічу – краще не їздити. На Мізунку теж. ПОбережете і нерви, і час і ходову 🙂 Слава Україні!-Колгоспникам тоже 🙂

    • Дарт Палпатінович Вейдер коментує:

      повністю згоден

  • digiol коментує:

    Спасибо большое за пост.
    Два года готовился поймать-отпустить первую “правильную” нахлыстовую рыбу и решил, что уж в этом то году готов и смогу это сделать на Виче. Если местные нахлыстовики помогут… Но судя по всему – не факт, что это может получиться.. Грустно.. все равно попробую)

    • rostyslav коментує:

      Описана Ріка – не Вича…

  • hudz коментує:

    Буенос діас, лос форельєрос. Два питання: 1) які такі сосни “річка, гори, сосни” якщо на знимках одні смереки і 2) чим напоїли мою Гануську, жи вона так пританцьовує?

    • Дарт Палпатінович Вейдер коментує:

      до речі, питання два цілком слушне )

  • rostyslav коментує:

    Ги. Упилася свободою твоя Гануська)))) а за сосни не прискіпуйся, тут народ чекає на текілу, таранку і магнітікі)

  • Сергій коментує:

    Обіцяв декому, що напишу такі слова:
    “Нічьо асобеннава”

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин