Капризи безрибної ріки. Частина ІІ

Капризи безрибної ріки. Частина ІІ

IMG_8365У цій частині трішки розкажу про мухи, які використовувалися спортсменами на змаганні. Повертаючись у червень, коли ми з Юрою провели на Свічі пару днів, я перепробував багато німф, але відсотків 90 усієї риби було зловлено на зелену муху, із хвостом та хеклом з куріпки. Це муха з чеської книжки, зветься «марчбраун», знайти її не складно. Я ловив на неї на Свічі неодноразово і вона завжди приносила результат, працювала як по форелі, так і по харіусу.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У виготовленні вона доволі проста – на шрімпівський гачок розміру десятого йде золота вольфрамова голова розміром від 3,5 до 4 мм. Можна зробити під хвостом «кінчик» з яскраво-зеленого спектрадаббінгу чи бодіквілсу. Хвіст – жмуток куріпки натурального кольору. Тіло – натуральний даббінг з білки зеленого кольору, обмотка по тілу із золотого дротику. Крок не щільний, але й не розхлябаний, словом, збалансований. Наступний етап – хекл з куріпки. Завершує усе це діло темно-зелений спектрадаббінг у якості торракса. Цією мухою, залежно від розміру, можна ловити як на ямах, так і на мілинах. До речі, менші розміри дуже непогано працювали у якості підвісних мушок.

IMG_8362Також я робив ставку на іншу якісну муху для Свічі. Вона робиться дуже просто – легкий хвіст з двох-трьох елементів з пера коричневого когута; тіло із насиченого ясно-коричневого синтетичного даббінгу (я використовую для цього даббінги від Sybai). На торракс йде чорний спектрадаббінг і золота чи срібна вольфрамка.

IMG_8361Крім цього, важливо було мати в коробці кілька десятків ред-тагів. Йдеться не про класичні і допотопні мухи з павича і когута. Сучасна риба хоче чогось нового і оригінального. Тому мої ред-таги (власне, вони не так мої, як Дмитра Петруняка і Войтека Кудлача) виглядають так: червоний і дуже короткий (пару міліметрів) хвостик з спектрадаббінгу або шерстяної нитки, чорне тіло із натурального даббінгу, легка обмотка тонким дротиком і торракс з чорного спектрадаббінгу.
IMG_8360Колір голови? Я однозначно робив ставку на срібло. Поясню чому. Я розраховував, що ловитиму на ред-таги лише за умови брудної води, адже на чисту воду у мене були інші мухи. А за моїми спостереженнями, коли вода брудна, риба найкраще реагує на чорне тіло і срібну голову.

IMG_8355Зважаючи на це, я вирішив обновити парк сухих мушок і також зробив акцент на ред-тагів, але парашутів. Як згодом з’ясувалося, вибір був зроблений правильно, але про це згодом.

IMG_8356Загалом же можна сказати наступне. Якщо спортсмен ставить перед собою якісь завдання, до змагань потрібно серйозно готуватися. Я знаю, що Іван Повхан готувався до чемпіонату одразу після завершення Кубка і якби були інші умови, переконаний, що його показники були б значно кращими. Я також готувався довго – вечорами формував коробки з мухами, аби мати все необхідне і не відчувати дефіциту приманок.

  • Степан коментує:

    А я не готувався по мумам бо мухи не головне.
    ГОЛОВНЕ. — ПРОВОДКА І ПОДАЧА МУХИ.

    • rostyslav коментує:

      Стьопа, вічна суперечка. Ну скрути цвяха, обмотай ниткою з пір”ям і правильно подай і проведи. Головне все в комплексі – і подача, і проводка, і муха.

      • Алмик коментує:

        А кого имитирует редтаг или “зеленый” матчбраун(мартовская коричневая) – тот же “цвях”? -)

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин