Джеймс Камерон покаже лососів у 3D

Джеймс Камерон покаже лососів у 3D

У ці дні на Камчатці відбуваються вражаючі речі. Курильське озеро буквально кипить, а вода вирує від великої кількості риби. Це нерка пішла на нерест. І ведмеді тут як тут – у них розпочався сезон полювання. І весь цей процес весь світ побачить через кілька років у форматі 3D. Спеціально з Франції привезли камери Джеймса Кемерона, щоб зняти новий фільм.

Дивовижні речі відбуваються на берегах Курильського озера, що на півдні Камчатки. Звичну картину, коли туристи спостерігають за ведмедями, а ведмеді, не звертаючи уваги на людей, ловлять рибу, порушила знімальна група з Франції. Вони то плавучу камеру під воду запустять, то піднімуть у повітря щось схоже на аеростат. Унікальне обладнання творцям фільму про камчатських ведмедів надав сам Джеймс Кемерон. На техніці навіть відповідний є логотип режисера «Аватара», «Термінатора-2», «Правдивої брехні» та «Титаніка».

Ось що каже Гійом Вінсент, режисер-постановник фільму: «Наш проект унікальний. Ми, мабуть, перші в світі, хто зважився зняти фільм у форматі 3D про тварин. Документалістика в цьому форматі виявилася набагато складніше художнього кіно. За нашими розрахунками, на створення фільму піде не менше трьох років».

Документалісти живуть пліч-о-пліч зі своїми героями. На березі озера розбитий табір, тут же в спеціальному наметі – студія. Найбільші на планеті бурі ведмеді спокійно розгулюють серед людей і дуже дорогого обладнання. Поки агресії ніхто з хижаків не виявляв. Інспектори заповідника пояснюють: їжі в озері вистачає, до того ж на берегах Курильського озера виросло ціле покоління ведмедів, які розучилися бачити в людині ворога. А ось п’ять років тому, так спокійно і близько знімати клишоногих у документалістів б просто не вийшло.

Сергій Шурунов, старший державний інспектор Кроноцького заповідника: «Ведмідь був дуже полохливий. Близько людей до себе не підпускав. Тому що браконьєрство було на вищому рівні розвинене. Наприклад, в 2007 році ми при обльоті території нарахували близько сотні убитих ведмедів, у яких були відрізані лапи».

Щоб повернути заповідний статус одного з найбільших на планеті нерестовищ лосося, захисникам природи довелося знищити десятки браконьєрських баз. Кілька сезонів пішло на те, щоб повністю відновити популяцію лосося – головного корму камчатських ведмедів. В цьому році озеро, як у колишні часи, забарвилося в червоний колір від великої кількості нерки.

Сергій Травін, завідувач Озерновського спостережним пунктом: «Дуже різко підійшла вся риба. За три дні пройшов мільйон особин». Зараз на Камчатці вчаться заробляти на червоній рибі, не втручаючись в природні процеси. Як виявилося, туристи, охочі подивитися на ведмежу риболовлю, здатні принести доходів набагато більше великих рибопереробних заводів.

Додвідка

Курильське озеро – велика кальдера, всередині якої розташувалося кратерне озеро в південній частині півострова Камчатка, на території Південно-Камчатського федерального заказника. Площа близько77 км² (третє за площею з усіх озер Камчатки і друге серед прісноводних озер, поступається тільки Кроноцкому озеру), середня глибина195 м, максимальна глибина316 м. Найзначніше нерестовище нерки в Євразії, а, можливо, і в світі. На берегах озера нерідко можна зустріти бурого ведмедя.

 

 

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин