За осетром до Білорусії

За осетром до Білорусії

Білорусь планує почати заробляти на розведенні форелі і осетра, а відразу у двох господарствах збирається розводити африканського сома. Чим ще потішить Білорусія в рибний день?

Вже до 2015 року потреба білорусів у цінних видах риби буде на 70 відсотків забезпечена за рахунок вітчизняної сировини. З такою заявою виступило Міністерство сільського господарства і продовольства Білорусі.

У нинішньому році, в порівнянні з минулим, виробництво лососевих, осетрових і сомових планується збільшити майже втричі – до 350 тон. Згідно з Державною програмою розвитку рибогосподарської діяльності на 2011-2015 роки, в країні буде реалізовано п’ятнадцять проектів, серед яких є реконструкція вже існуючих, так і будівництво нових об’єктів з вирощування цінних видів риб. Такі об’єкти, до речі, стали з’являтися в різних куточках Білорусі немов гриби після дощу. Два господарства по вирощуванню сома африканського почали працювати в нинішньому році в Гродненській і Брестській областях. Розпочато будівництво форелевого комплексу в рибгоспі «Альби» Несвижського району.

Судячи з усього, в стабільному майбутньому форелевого господарства керівництво впевнено: вже до зими планують побудувати критий опалювальний басейн, в якому навесні пройде перше зариблення. А якщо буде вирішене питання з фінансуванням, не виключено, що поруч з’явиться агроекотуристичний комплекс – невелике село з десятком дерев’яних будиночків з відповідною інфраструктурою для відпочинку: кафе, спортмайданчиком, ставком для спортивного лову риби …

«Щороку до Білорусі завозиться близько шести тисяч тонн форелі, вирощується близько ста – ста п’ятдесяти тон. Зрозуміло, тут є де розвернутися в рамках державної програми імпортозаміщення. Поки що малька цінних порід риби ми закуповуємо в Росії, але і цю проблему передбачається незабаром вирішити, – запевняють спеціалісти. – Сьогодні ми будуємо інкубаторські цехи в Гірках, в якому будуть вирощувати малька і поставляти його на територію всіх рибних господарств країни. Якщо все піде добре, крім лососевих риб будемо розводити ще й осетра та білугу».

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин