Харіуси. Частина друга

Харіуси. Частина друга

Продовження лікнепу про харіусів, які багато з нас ніколи не побачать на власні очі. Хоча, може комусь і пощастить. Сьогодні розповідь про монгольських та хубсугульських пириків.
Монгольський харіус (Thymallus brevirostris) – ендемік внутрішніх водойм Північно-Західної Монголії. Це найбільший з харіусів, і у нього збереглися примітивні ознаки, що вказують на походження харіусів від предків, близьких до лососевих. Рот монгольського харіуса дуже великий і добре розвинені зуби. Наявність в Центральній Азії цього примітивного виду свідчить, що саме тут сформувалися перші представники сімейства харіусів. По своєму способу життя він сильно відрізняється від інших видів. Поширений в прісних водоймах Північно-Західної Монголії, у гирлах невеликих річок і протоках між озерами. Розрізняють білого і чорного монгольського харіуса. У чорного виду тіло майже чорного кольору, у молодих особин темно синього. Білий вид більший і має бронзове забарвлення.
Досягає до 40-50 см в довжину. Чорний харіус – комахоїдний. Білий, майже безбарвний, переважно тримається дна. Писок у нього як у тайменя, нижня щелепа зовсім на харіусову не схожа. В роті справжні зуби – словом, хижак. Цей вид виростає до гігантських розмірів. В Монголії його звуть «білорибиця». У річки він виходить на початку літа, а потім іде в озера на глибину і практично не ловиться.
Ловити на хлистом такого харіуса, за словами рибалок, негуманно .Монгольська іхтіофауна просто спливає і заковтує колючу мушку незважаючи на гачок! Моментально він намагається перетравити мушку – без пінцета такого ненажеру і не відчепити нормально.Птахи й риби в монгольській міфології займають особливе місце. Ці тварини належать духам води і неба, тому вбивати їх не можна. У західній частині живуть казахи, і на духів води їм, схоже, плювати. А ось духів неба мабуть побоюються… Тому птахів тут не чіпають.Окремий вид харіуса – косогольский (Thymallus nigrescens) або хубсугульський. Мешкає він тільки в басейні озера Хубсугул в Монголії. Тіло темно-сіре, майже чорного забарвлення, на спині і череві з металевим відливом, черево чорне, але від грудних плавників проходять світлі смуги. По верхньому краю проходить тонка темно-червона переривчаста облямівка. Досягає в довжину до 31 см. Нереститься в річках, що впадають в озеро.

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин