Харіуси. Частина перша

Харіуси. Частина перша

Що ми знаємо про харіуса? Маю на увазі не нашого європейця, а його родичів з Азії? Скільки взагалі існує їхніх видів і підвидів? Де можна зловити найбільшого харіуса, а де найменшого? Спробуємо розібратися в цій темі…  Отже, за певними джерелами існує чотири види харіусів – сибірський, монгольський, хубсугульський або косогольський і європейський. У трьох останніх видів підвидів нема. Зате в сибірського харіуса є одразу 7 підвидів. Проте за іншими джерелами, переважно англомовними, харіуси не розділяються на види і підвиди. У них, наприклад, зустрічаємо арктичного харіуса, який живе в Алясці, Канаді, у верхів’ях річки Міссурі. Відомий російський іхтіолог Міхаіл Скопец, у свою чергу, виділяє чотири основні підвиди сибірського харіуса: західносибірський, східносибірський, камчатський і американський (аляскінський). Ще дві форми сибірського харіуса, які чітко розрізняються – чорний і білий – мешкають в озері Байкал і його притоках. Він пише, що вони можуть бути окремими видами. Крім того, одна споріднена форма (косогольский харіус) водиться на території Монголії – в озері Хубсугул і в пов’язаних з ним річках.

Сьогодні спробуємо довідатися про сибірських харіусів.

Західносибірський підвид сибірського харіуса водиться в басейнах Обі та Єнісею. Він відрізняється досить коротким спинним плавцем з малюнком у вигляді плям і яскравим металевим блиском.
Тіло цього харіуса довгасте, зеленувато-або блакитно-сріблясте, в чорних плямочках на спині, сріблясте, з фіолетовим відливом на боках і череві, верхній плавник великий, барвисто-яскравий, грудні й черевні червоні або жовті, анальний і хвостовий фіолетові, голова невелика. Досягає довжини 45 см. і маси 1900 грамів. Тривалість життя – не більше 10 років. Харіус поширений по всьому Телецькому озеру та річках, що впадають в озеро. Темп росту залежить від наявності різноманітних біотопів і стану кормової бази водойми: у Телецькому озері семирічні екземпляри досягають довжини 40 см. при масі 760 грам, в низов’ях Катуні – відповідно 32 см і 480 грам. Харіус в харчуванні не розбірливий. Основу харчування становлять повітряні комахи, личинки одноденок, бабок, волохокрильців. Нерест проходить в травні – червні при температурі води 8 – 10 градусів на мілинах з кам’янисто-гальковим грунтом. Плодючість становить 1000 – 8000 ікринок.

Якщо когось цікавить інша інформація по західносибірському харіусу, її можна почерпнути з дисертації, написану на цю тему (http://www.dissercat.com/content/ekologiya-zapadno-sibirskogo-khariusa-thymallus-arcticus-arcticus-pallas-basseina-reki-lozva).   Східносибірський підвид мешкає в басейні Північного Льодовитого океану (від Хатанги і Олени – до річки Іонівеєм, що впадає в Колючінску губу на Чукотці). Крім того, східносибірський підвид проник і в басейн Тихого океану: його можна зустріти на Чукотці – у річках Ергувеємм та Ігельхвеєм, які впадають в Берингове море. Водиться він і на материковому узбережжі Охотського моря – у всіх великих річках від Ульї до Ями, крім двох (Тауй і Яна) в районі Магадана.Американський (аляскинський, арктичний) підвид сибірського харіуса в Росії зустрічається тільки в деяких річках і озерах Чукотки, поблизу селищ Уелен і Лаврентія. Основний ареал його перебування знаходиться по той бік Берингової протоки – на Алясці і в Канаді.
Ці основні підвиди сибірського харіуса добре розрізняються між собою по малюнку на спинному плавці, за формою голови і тіла, а також за особливостями біології. У великих самців східносибірського харіуса величезний спинний плавець може досягати хвостового плавця; у його задній частині між променями видно 5 – 7 суцільних темно-червоних смуг. У аляскинського харіуса на відносно невеликому спинному плавці видно ряди цяток-точок.
Окрім цього, російські іхтіологи, такі як Міхаіл Скопец та Олександр Антонов виділяють ще низку видів харіусів, яких не знайти в довідниках.У камчатського харіуса на плавнику немає суцільних смуг, а є тільки видовжені, які зливаються плями. Камчатський харіус відрізняється від східносибірського також відносно великими розмірами голови. Є різниця і в формі тіла: східносибірський більш високотілий і горбатий, а камчатський – подовгуватий. Невеликих риб довжиною менше 25 сантиметрів розрізняти важче. У деяких басейнах (наприклад, в річці Гижига) мешкають популяції харіусів з проміжними між камчатським і східносибірських підвидами ознаками, ймовірно, гібридні.Раніше всіх амурських харіусів відносили до одного виду – Thymallus grubei. Але зараз з’ясувалося, що в річках південної частини Далекого Сходу (на південь від річок Кіран і Уда, включаючи величезний басейн Амура і Примор’я) мешкає декілька самостійних видів цього роду. Типового амурського харіуса неважко відрізнити за ковшеподібною нижньою щелепою і за відносно невеликим спинним плавником з червоною облямівкою і ще однією, паралельною яскравою смугою. Як правило, ця риба не досягає великих розмірів; вага її рідко перевищує 300 грамів. Крім того, в басейні Амура є ще інші форми харіуса, які, наприклад, населяють гірські верхів’я річок.В останні роки з’ясувалося, що два види харіуса (жовтоплямний та нижньоамурський) мешкають спільно не тільки в багатьох притоках Амура, але і в Уде, Тугур і в деяких річках Північного Примор’я. Наприклад, в річці Коппі в районі Совгавані жовтоплямистий харіус тримається у верхній і середній течії річки, а нижньоамурський населяє її пониззя. Той факт, що ці риби розрізняються по біології і живуть в одних і тих же басейнах, не змішуючись між собою, говорить про те, що це самостійні види. До речі, цей самий жовтоплямистий харіус виявився близьким родичем верхньоамурського харіуса – того, що водиться в Забайкаллі. Ще один, новий для науки вид харіуса – бурейський крупнолускатий був недавно виявлений в притоці Амура річці Бурея. Ця риба набагато крупніша, аніж інші харіуси Амура і досягає довжини 50 сантиметрів. На жаль, роздобути фото цього красеня поки не реально. Отже в басейні Амура водиться не менше трьох самостійних видів харіуса.
Чимало видів чи підвидів харіуса можна зустріти у багатьох озерах Сибірі та Дальнього Сходу. Скажімо, в озері Лабинкир, де за чутками, живе один з підвидів Лохнеського чудовиська, є і свій харіус – лабинкирський.

Далі буде…

  • Adria Exley коментує:

    I precisely had to thank you very much once again. I do not know the things that I could possibly have accomplished without the entire points shown by you on this topic. Entirely was a very scary matter in my opinion, however , viewing the very skilled style you resolved the issue made me to cry with gladness. I am just grateful for your help and even wish you find out what an amazing job your are providing educating most people thru your web blog. Probably you haven’t got to know all of us.

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин