«Думаю, що нам з вами треба об’єднати зусилля»

«Думаю, що нам з вами треба об’єднати зусилля»

Блог поспілкувався з в.о.начальника головного державного управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Львівській області Степаном КОМАРОМ. На днях з’явився наказ про охорону нересту струмкової форелі. У середовищі нахлистовиків одразу виникло багато запитань. З ними ми і звернулися до спеціаліста, колишнього полковника міліції, а тепер старшого рибінспектора Львівської області Степана Комара. 

– Помітно, що цей наказ за своєю формою та суттю відрізняється від попередніх. Скажіть, хто формував перелік річок? Які фактори були визначальними при формуванні переліку річок?
– Висновок по цих річках нам надали в Інституті рибного господарства у Великому Любіні. Саме їхні фахівці зазначили водойми, де має нереститися форель і науково все обґрунтували.
– Чи правильно ми зрозуміли – не можна рибалити тільки на названих вами потічках та річках у деяких населених пунктах? А на всіх інших – можна?
– Абсолютно правильно.
А як зрозуміти географічні помилки вже в першому пункті? Відколи це Опір тече в Старосамбірському районі?
– Не виключаю, що можуть бути помилки. Ми передивимося і якщо там будуть помилки – все виправимо.
Біля річок будуть приватні садиби та готелі. Як правильно чинити при виявленні дамб, зведених конструкцій, які впливають на природнє русло річок і перешкоджають міграціям лососевих?
– Будь-які роботи на річках не можуть проводитися без наукових висновків. Це заборонено. Тим паче без погодження рибохорони. Раз воно побудоване – отже незаконне. Думаю, що нам з вами треба об’єднати зусилля. Ми – державна структура, яка має  повноваження перевірити, сфотографувати, зробити висновки. Якщо споруда незаконна – її треба розвалити. Ми також маємо вплив на інші структури, можемо до них звернутися по допомогу. У разі, якщо ви виявили незаконне будівництво – звертайтеся до нас письмово чи телефоном на гарячу лінію. У нас все реєструється і все перевіряється.
– Чи не здається вам, що публікація назв річок, куди заходить на нерест форель, є ідеальним путівником для браконьєрів-початківців?
– Ми зобов’язані оприлюднити наказ про нерест форелі в конкретно зазначених річках. А браконьєри всюди можуть бути. На те ми і існуємо, щоб їм перешкоджати.
– У наказі про заборону відсутнє таке поняття як «зимувальні ями». Вони будуть оголошені окремим наказом?
– Звичайно. Про це поговоримо згодом. Зараз на носі нерест форелі, тому до грудня займатимемося нею.
– Яким чином будуть проводитися заходи щодо збереження популяції форелі?
– Будемо робити все від нас залежне. Це і рейди, і роз’яснювальна робота по населених пунктах. Будуть і публікації в газетах про всі заборони. Зокрема і про перевіз лісу. Деревина потрапляє у воду і там гниє, засмічує річку. Будемо з цим боротися.
– Яка відповідальність передбачена за риболовлю на цих річках і браконьєрство на цих річках?
– Такого поняття як «браконьєрство» нема. Є порушення правил рибальства. Частина третя статті 85-ої адміністративного кодексу України передбачає покарання за дрібні порушення. Якщо порушення грубе – то це четверта частина цієї ж статті. Щодо кримінальної відповідальності, то це стаття 249-а. Тут мова йде про вибухівку, електрику та інші заборонені знаряддя лову, якими можна нанести серйозні збитки. От нещодавно у нас був випадок, коли в Миколаївському районі з будинку пронесли дроти до річки. Це кримінал.
– Чи можете ви оприлюднити бодай якісь цифри і факти щодо браконьєрства у Карпатах у Львівській області? Скільки браків затримано, скільки гривень штрафу вони заплатили?
– Таких випадків багато. Щоб мені відповісти точно, треба підготуватися. Але це відкрита інформація. Ми можемо зробити вибірку, бо не записуються всі правопорушення по районах – окремо Сокальщина, окремо Золочівщина і окремо Карпати. Але якщо говорити про Карпати, то на око, в цьому році, було затримано близько сотні порушників.
– У цивілізованому світі ловити рибу мають право ті, хто придбав річну, місячну чи денну ліцензію. Коли Україна нарешті перейде до таких стандартів?
– Ми цим займаємося. Але ця система повинна бути затвердженою на законодавчому рівні. Є робоча група в Червонограді. Там зібрали підписи і направили їх до відповідних компетентних органів. Ми плануємо зробити Львівщину своєрідним експериментом і ввести облікові картки. Я особисто до цього позитивно ставлюся. Всім буде вигідно. Та й кошти зможуть за призначенням використовуватися.
– Чи існує будь-яка програма зариблення карпатських річок?
– Вона перебуває у стадії розробки. Зараз нею займається відділ в університеті ветеринарної медицини. Поки що цей відділ відшліфовує програму, але десь у четвертому кварталі цього року її мають подати на розгляд до обласної ради. Тут не йдеться про певні категорії риб. Це програма розвитку 2012 – 2015 роки. Раніше нічого подібного не існувало.
– Чи можна якось долучитися чи створити ініативну групу, аби співпрацювати з рибінспекторами і повідомляти їх про помічені порушення вилову риби. Які мої дії як громадянина при виявленні факту браконьєрства?
– Аякже! Зразу вам відповідаю, що ми погоджуємося і будемо дуже раді вашій допомозі. Все, що буде йти на користь справі охорони рибних ресурсів ми будемо підтримувати двома руками. Щодо того, як ви маєте реагувати. У нас на сайті є телефони гарячої лінії. Якщо ви маєте інформаціію – повідомляйте не неї.
– Як відомо, харіус європейський занесений до червоної книги України. Однак місцевими рибалками здійснюється вилов молоді цієї риби. Чи повинні вони нести якусь відповідальність за свої дії чи рибоохорона закриває на це очі?
– Ні, ні на що ми не будемо закривати очі. Все, що протизаконно буде присікатися. Будь-яка інформація буде для нас корисною. Наші працівники будуть реагувати і затримувати порушників. Звісно, у нас є певні проблеми з бензином, вони нікуди не ділися. Але ми все одно даємо собі раду.
– Якими повинні бути дії рибінспектора, коли він отримує інформацію про мийку машини, перевіз лісу через річку, крадіжку гравію тощо під час нерестової заборони?
– Протокол і штраф. Ми так і робимо. За мийку машин чи перевіз лісу. Все що робиться незаконно, без документів – на все ми реагуємо. Після цього збираємо протоколи і передаємо їх до суду.

ПС. Телефони гарячої лінії (цілодобово, Олександр)

0985108164 та 0965276129.

Я перевіряв – вони працюють

Розмовляв Ростислав Ящишин

Схожі записи:

  • maks коментує:

    Спасибі Ростику!! Дуже корисна розмова!!

  • hudz коментує:

    приємне інтерв”ю.
    якось так тепліше зробилось.
    будем сподіватись, усе це не просто слова, і справді буде структура, яка охоронятиме наших любих маленьких (і великих), крапчастих (і смугастих), донних (і приповерхневих), коричневих (і райдужних), грубих (і худющих), вусатих (і бородатих) рибів.

  • Andriy-skole коментує:

    як на мене бракує одного провокативного запитання….
    чи можна ловити іншу рибу білу рибу… (звичайно відпускаючи її) … у річках (притоках), які озвучені у наказі?????????

    • Степан коментує:

      Андрію звісно не можна, бо походиш по форелевій ікрі.
      Ростик: класне інткрвю. Дякую.

      • rostyslav коментує:

        Степан
        Спасибі. Видно, що дядько серйозний. Хоче з нами зустрітися і обговорити ньюанси співпраці. А в мене в мріях організація нахлистової ділянки, такої як в Польщі на Дунайці і на Сяні… Але то лише мрії.

  • rostyslav коментує:

    Нєа, там чітко вказано, що забороняється будь-яке рибальство. якщо ти там ловиш (не важно шо), значить стаєш порушником. А що ти хочеш ловити в потічках?

  • Andriy-skole коментує:

    гольяна, стоячи на березі у тапках ;)))))

    • rostyslav коментує:

      а для чого тобі гольяна? шоб на живця форель потім зловити, ге? )))

  • Andriy-skole коментує:

    і не тільки… 🙂

  • Степан коментує:

    Вооо нового брака виявили… Тримайсь тепер Андрію!!!!!!!!!!!!!

  • Andriy-skole коментує:

    я вам дам брака

  • Дрогобич коментує:

    Заголовак статті мав би бути таким: “Ось так мають бути справи в Львівській рибінспекції!” Стаття відверто заказушна, і поясню чому: днями звільнено начальника Богдана Германа а його заступник Степан Комар, який зараз виконує обов’язки начальника, дуже хоче зайняти цю посаду. Хоча нас, рибаків-любителів тішить те, що нарешті Львівським рибнадзором керує більш-менш адекватний керівник, а то Богдан Герман завалив всю роботу структури. На фоні тієї бездіяльності, яку свого часу допустили Романчук, Сивоус, Корбяк і Герман (попередні начальники Львівської рибінспекції) діяльність Степана Комара викликає проміньчик світла в темному тунелі. Добре, що його свого часу навчили працювати депутати Львівської обласної ради і представники Головрибводу України, які у лютому 2012року проводили комплексну перевірку Львівської рибінспекції (акт тієї перевірки та інші документи з цього приводу розміщено в Інтернеті, зокрема на сайті Громади рибалок України). Але все таки Степан Комар є відставним ментом, який немає профільної природничої освіти, відповідного стажу та досвіду роботи по спеціальності. А номери телефонів, які розміщено наприкінці інтерв’ю, належать начальнику оперативної групи рибінспекції Олександрові Сторожуку, за яким тягнеться шлейф корупційного смороду (варто прогуглити його прізвище та ім’я і Інтернеті і відразу все стане зрозуміло…). Детально описано і кришування браконьєрів, електровудочників, покривання тих, хто незаконно вивозить гравій з русел річок, особливо в період нересту, отримання хабарів, і т.д. і т.п….

    • rostyslav коментує:

      Дрогобич
      Загалом дякую за цей коментар. Одне мені дуже цікаво – звідки ви взяли, що стаття, як ви дозволили собі висловитися, “відверто заказушна”? І який резон чиновнику, якщо він хоче себе пропіарити, звертатися по допомогу не до якогось серйозного ЗМІ, а до любительського блогу? Буду вдячний, якщо ви дасьте відповіді на мої запитання.

      • Дрогобич коментує:

        Ростиславе, я ж чітко пояснив мотив Степана Комара, цитую “днями звільнено начальника Богдана Германа а його заступник Степан Комар, який зараз виконує обов’язки начальника, дуже хоче зайняти цю посаду”. Щодо любительського блогу – чиновник піариться на ньому в першу чергу тому, що любителям легше локшини навісити, вони довірливі і зовсім нові на ринку медіа, чи не так? А гегемони типу ЗіК, Галінфо, Вголос, тощо – статтю передрукують але вже з посиланням на блог. На цю тему ми можемо багато спілкуватися, звісно, якщо Вам це цікаво. А блог у Вас цікавий, причому значно цікавіший за змістом і дизайном аніж веб-сторінка Львівської рибінспекції. Спасибі за те, що Ви є! Бувайте.

        • rostyslav коментує:

          Дрогобич
          Мотиви – це справа десята. Мене вони не цікавлять. Хай він хоч по трупах йде, але змінить ситуацію з браками. Розумієте, мене зачепила ваша фраза про те, що матеріал замовний. Хочете вірте, хочете ні, але інтервю з Комаром – це ініціатива львівських нахлистовиків, які, умовно кажучи, делегували мене на розмову з ним. Тому говорити про “заказуху” абсурдно. Питання до нього змогли побачити всі, кому це було цікаво, я задзвонив, домовився про час і по телефону зробив інтервю. Все. Це я не виправдовуюся, бо мені нема за шо виправдовуватися. Просто це вже стало стереотипом – якщо я в чомусь не погоджуюся зі сказаним, отже роблю висновок, що стаття – це заказуха. Але зрештою це ваше право. Правда, було б більше користі від конкретних фактів – можете їх оприлюднити то прошу дуже. На блозі цензури нема.

          • Дрогобич коментує:

            Не будемо сьогодні заходити в полеміку. Не хочеться думати що Ви залежні від Комара в питаннях рибальства для блогерів. Справа у тому, що у нас вже риби у водоймах майже не залишилося завдяки брекам, яких кришують непорядні рибінспектори. Рекомендую для об’єктивності візьміть коментар у Володимира Ткачика – представника Громади рибалок України у Львівській області, Станіслава Кузьменка з Дрогобича, який є головою нашого товариства мисливців та рибалок – самі побачите де чорне а де біле… Запитайте голову ГО “Карпатське братство Діани” Романа Депу про його боротьбу з непорядними рибінспекторами. Прогугліть, зрештою прізвища рибінспекторів та Львівдержрибоохорона. Систему треба міняти! Вона прогнила! Давайте об’єднаємо зусилля. Створіть розділ на блозі, або тему. Чим більше фактів – тим чиновники від риби мають честно працювати. Я так думаю… А Ви?

  • Riba2007 коментує:

    От жеж безграмотний той Комар… Каже: “Щодо кримінальної відповідальності, то це стаття 247-а”! А яке до цієї теми має відношення стаття про… захист рослин??? Міліціянт, а не знає Кримінального кодексу… Начальник держуправління! Як взагалі він пройшов конкурс держслужбовця на цю посаду??? Будь-який (навіть не старший) рибінспектор знає статті, по яких вони протоколи пишуть 😉 Це ж стаття 249 “Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом” http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2341-14/page7 (всім користно знати)

    • rostyslav коментує:

      Доброго вечора.
      Радий бачити нових людей на нашому блозі.
      Щодо вашого зауваження – я б не став одразу вішати ярлики на людей. Від помилок та обмовок ніхто не застрахований. Не виключено, що помилився не Комар, а я. А може він просто обмовився. За ваше зауваження дякую – я виправлю номер статті.

  • rostyslav коментує:

    Дрогобич,
    Послухайте… Ми залежні виключно від погоди в Карпатах, своїх родин і гаманців. це перше. друге, що стосується люителів. я про це не відповів раніше. якщо ви думаєте, що нахлист – це любительство, то помиляєтеся. Щодо об”єктивності – вибачте, наш блог не позиціонує себе яко світоч справедливості. Інтервю з Комаром ми зробили виключно в рамках нового закону про нерест форелі і не більше. Повірте, ми не менше можемо розказати про стан риби в наших річках, ніж названі вами особи.
    З браками ми також боремося, хто як може. Переважно через рибінспеторів, які приїжджають і затримують порушників. Наразі я стикався виключно з порядними інспекторами, принаймні звинуватити їх в чомусь іншому не можу, через брак доказів.
    Давайте так – якщо у вас є дані про нечистоплотних інспекторів у карпатському регіоні чи інші факти (фото, відео) ми будем над цим працювати. Зрозумійте, що блог нахлистовий і боротьба з браконьєрами не є для нього пріорітетом. Цим мають займатися відповідні органи, а ми завжди готові допомогти.

    • hudz коментує:

      найлегше – це кричати, що “система прогнила!” це і так всі знають. але якщо вдається з допомогою цієї “прогнилої” системи покарати хоча б кількох любителів сіток і струму – як на мене, це прогрес. А не розписувати, який рай на землі влаштує Громада Рибалок України.

  • Дарт Палпатінович Вейдер коментує:

    дарма ви згадали гру…вони за останні роки стільки раз обісрались на всіх фронтах, що стали своєрідним брендом 🙂 чи то антибрендом

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин