Форель зі швидкої води

Форель зі швидкої води

Досить цікава стаття про форель. Думаю, вона буде для нас корисною.
На жаль, не знаю, хто є автором цього матеріалу.

 Багато нахлистовиків, ловлячи на сухі мушки, як правило, полюють в місцях з доволі повільною течією. Я ж віддаю перевагу обловлювати ділянки з швидкими водяними потоками, причому, чим течія швидша і потужніша – тим краще. Частіше форель тримається саме в таких місцях, тому що тут найвищий вміст кисню. Крім того, тут і стіл для риби накритий більш солідно. Течія проносить багато їжі, форелі залишається тільки широко відкривати рот.

Не слід подавати приманку прямо в основну течію. Там риба тримається рідко, тому що їй доводиться витрачати багато енергії. Як і інші тварини, риби відшукують місця, де вони з мінімальними витратами можуть знайти багато їжі. Для виявлення місць стоянок риби необхідно поспостерігати за водною поверхнею. Майже ні в одній річці немає рівномірного течії. Всюди зустрічаються зони із зворотною течією і вири. Але уважний рибалка і на ділянках з сильною течією знайде невеликі зони, в яких вода майже стоїть на місці. Саме тут і «сидить» форель, і якраз сюди слід подавати мушку.

Спокійне місце поблизу сильної течії дає рибі відразу дві переваги: вона може утримуватися без великих зусиль і чекати корм, який приноситься в цю зону. Рибалити тут також легше. Спокійні заплави широко відомі, і майже щодня якийсь нахлистовик розгортає тут свій шнур. Відповідно, форель в таких місцях буває обережнішою. А на ділянку річки з сильною течією рідко заходять рибалки. З цієї причини форель не перебуває під сильним пресингом і бере мушку без недовіри. Саме тому варто спробувати щастя на ділянках річки з швидкою течією.

Але якою технікою і з якою мушкою слід ловити? Я б порекомендував великі, добре помітні сухі мушки, наприклад Klinkhammer. Але і моделі Adfams і Hampy надзвичайно уловисті. Вони добре плавають завдяки пухнастому йоржику. Такий великий ласий шматок форель навряд чи упустить. Крім того, ці мушки добре помітні, і кожну покльовку легко зауважити. Якщо вам важко стежити за приманкою на воді, в тіло мушки можна вплести трохи флуоресцентної нитки. Це допоможе рибалці, але ні в якій мірі не зашкодить рибі. Підлісок не повинен бути довшим за2,70 м. Легкі і більш довгі підліски складно контролювати в швидкоплиній воді. Діаметр кінчика підліска слід вибирати дещо більшим (0,18-0,20 мм), ніж при лові в спокійних заводях. Це дозволить при виведенні риб на сильній течії мати деякий резерв: тоді підвищиться шанс надійно витягти з води підсічений рибу.

Вудилище слід вибирати довжиною не менше 3 м. Слідкуйте за тим, щоб мушка не потрапляла відразу в зону швидкої течії, тому що там її погано видно. Ледь побачивши мушку на поверхні, слід підняти вудилище, щоб підлісок не лежав на воді, а спускався вертикально від вершинки вудилища до мушки. Завдяки цьому мушка сплавляється природно, не залишаючи «вусів», оскільки вона не гальмується підліском, який лежить на воді. При цьому навіть найобережніша форель не відчуває підозри. При клюванні більшість форелей, завдяки натягнутій волосіні, самопідсікаються (У мене така історія була на Мізунці. Я ловив практично в білій воді і муху майже не бачив. Але за рахунок натягнутої снасті, вдавалося легко відчувати кожен вихід форелі – прим. Р.Я.). І все ж для надійності варто зробити легку підсічку кистю руки.

Особливо уловистим методом, який слід неодмінно випробувати, є ловля з оснащенням Dropper, розробленого в Новій Зеландії. Це оснащення складається з сухої мушки й німфи. Німфа прив’язана на монофільном повідку до загину гачка сухої мушки. Суха мушка в цій оснастці виконує два завдання: з одного боку, вона служить принадою для форелі, яка шукає корм на поверхні, а з іншого – індикатором покльовки. Якщо риба візьме німфу впівводи або в придонному шарі, вона затягне під воду і суху мушку. Відразу ж стає зрозуміло, що клюнула риба. В оснащенні Dropper важливо, щоб суха мушка мала хорошу плавучість і не йшла під воду під вагою німфи.

Отже, коли ви наступного разу опинитеся на водоймі з нахлистової снастю в руках, пошукайте ділянки з більш сильною течією. Багато рибалок уникають їх, так як вважають, що там форель не тримається. Але не слід забувати, що лососеві чудово пристосувалися до таких умов. При тренуванні ви зможете насолодитися фантастичною рибалкою з хвилюючим виведенням і прекрасною рибою.

  • Gennadikus коментує:

    Я також надаю перевагу швидкій воді.
    Особливо цікаво ловити харіуса «на суху» поміж великих каменів повністю занурених у воді, в місцях, де швидка течія розбивається на багато потоків з завихреннями. В прозорій воді добре споглядати його швидкі атаки, але буває й таке, що не встигає вхопити муху і пропливає за нею пару метрів по течії (на плесах такого не побачиш).
    Коли рибалиш на короткий вертикальний підлісок, додам, що при вітрі досить складно провести муху, то я дивлюся по ситуації, зазвичай невелику частину підліску кладу на воду.

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин