Поради для покращення ловлі на суху мушку

Поради для покращення ловлі на суху мушку

Майже завжди під час рибалки я навчаюсь чомусь новому. Це може бути щось, що я схоплюю від колеги, щось чому я навчаюсь, коли роблю помилки чи, можливо, приходить просвітлення і я усвідомлюю, що мені потрібно робити щось по-новому чи інакше. Останнім часом я почав носити записник та записувати туди речі, які трапляються чи про які я думаю. Ось декілька з них:

Піна – твій друг

У бізнесі та юриспруденції ключовою фразою є «Йди за грошима», а у нахлисті такою фразою повинно бути «Слідкуй за піною». Лінія піни підкаже тобі дві важливі речі: 1. Де є головні бистрини чи потоки. Якщо потік води рухає піну, то ви можете бути впевнені, що так само він проносить і їжу. Насправді, ми маємо маленьку пісеньку про те де рибалити: «Ловіть на краю, рифах та піні біля каменя». 2. Окрім того, що вона вкаже вам як тече потік, піна також скаже вам наскільки добрим чи поганим є ваш дріфт (проходження/сплав по течії). Із головними проблемами таким як драг (це коли шнур попадає на різні течії, таким чином він починає тягнути мушку по течії набагато швидше ніж є сама течія, що також спричиняє її занурення під воду ) в потоці немає сумнівів, але виявлення малих чи менш очевидних затримок може бути набагато складнішим – «Слідкуй за піною». Якщо ваша мушка рухається швидше чи повільніше ніж піна, то у вас проблема із драгом. Чим більше різниці у швидкостях при пропливанні, тим більшим є проблема відставання.

Мушка повинна мати первісний вигляд

До цього відносяться кілька різних, але взаємопов’язаних проблем. Переконайтеся, що після кожної спійманої чи упущеної риби ви виділили час на «роботу над мушкою». Подивіться чи крило(ла) не перекрутилися, чи перо не є пошкодженим. Ви здивуєтесь, як часто таке трапляється. Просушіть мушку. Я трошки незграба, тому мені не потрбібно багато часу, щоб загубити чи розсипати кристали для висушування або Amadou drying pad (пристрій для висушування мушок). Якщо ви не такі – використовуйте той чи інший спосіб після кожної риби, або ви можете робити те що і я – подути на мушку та обтерти її об рукав.
Все що вам потрібно – трошки флотанту. В ідеалі достатньо кульки, розміром в одну молекулу. Я знав одного профессора, пенсіонера з гістології, який наблизився до цього ідеалу. Він розчинив медичний парафін у толуолі та тримав розчин у маленькій банці. Він занурював мушку в банку та тримав її на повітрі щоб вивітрився толуол. Його мушки плавали як корок завдяки мікроскопічному шару воску. Мій досвід каже, що більшість з нас кладуть набагато більше флотанту ніж потрібно. Фактично ми можемо не досягнути цілі накладаючи забагато, таким чином не даючи мушкам правильно проплисти у воді. При використанні гелів або пасти (я фан мусліну), накладіть достатню кількість на вказівний палець та великим пальцем розітріть до блиску.
Яка частина мушки є у контакті із водою? Це нижня частина – даббінг та кінчики пера. Коли ви готові намазати флотантом, то переверніть мушку так, щоб було видно дно. Переконайтесь що там є тонке покриття флотанту. Крильця не контактують із водою, отже їх не треба промазувати.

«Рухи для показу, удар для перемоги»
Я не граю у гольф, але розумію чому ця цитата є їхнім кредо. Працюйте над закидами на короткому шнурі у різних варіаціях. Більшу частину риб ми ловимо на відстані від 20 до 30 футів від нас, а не 50 і більше. Коли ви зменшуєте довжину вудилища до 8-ми чи 9-ти футів, ви можете робити тільки закид із довжиною 12 футів разом із шнуром та підліском. Більшість інструкторів не наголошують на закидах на коротку відстань, але насправді вони непрості. Якщо ви будете робити закиди на дистанцію згадану вище, то ви можете подумати про перевантаження вудилища із шнуром на клас вище. Завдяки цьому ваші закиди на коротку дистанцію будуть легшими та більш точними.
Багато з нас мають тенденцію закидувати на більш дальню дистанцію, ніж це потрібно. Насправді, ми часто робим закид оминаючи пристойну рибину або навіть дві. Також при довгому закиді виникає багато проблем коли шнур потрапляє на декілька потоків одночасно із різними швидкостями і дуже багато людей не справляються із контролем шнура (подивіться відео від Норма Кріпса «Керування шнуром», щоб отримати більше порад на цю тему) і він просто провисає. Або через провисання шнура рибалка не може отримати достатню кількість енергії щоб зробити інший дальній закид. Замість того, щоб робити довгі закиди, продовжуйте робити короткі йдучи вверх по течії.

Не захоплюйтесь вільним сплавом мушки (дріфтом)
Ця тенденція щільно межує із тенденцією до довгого закиду та є домінуючою для тих хто рибалить на людних місцях чи має свій особливий ритм. Коли ви позначили свою територію, дистанція закиду та дріфт (вільний сплав) визначають границю. Довгі дріфти здебільшого починаються із закидом далі ніж потрібно та завершуються проблемним управлінням шнура. Із сухою мушкою намагайтеся робити так, щоб довжина вашого дріфту була біля 6-8 футів. Моїм найголовнішим правилом є те, що дріфт повинет бути тільки такої довжини, яку я можу закинути вперед (без бек касту – закиду назад). У декількох випадках я можу зробити дріфт настільки довгим, що мені достатньо одного холостого закиду, аби перезакинути мушку знову туди, куди я хочу. Але, я намагаюсь уникати таких ситуацій, шукаючи кращу позицію для закиду. Короткі дріфти – краще. Після кортких дріфтів зробіть декілька кроків уперед та повторіть процес. Ви покриєте таку саму ділянку води, але управління шнуром завдасть вам менше проблем.

Покривайте ділянки води систематично. Моя робота та житя є хаотичні, але я дуже систематично рибалю. Особливо систематично я рибалю на ділянці, де важко визначити стоянку риби і вона може бути будь-де. Це зоображення є чудовим прикладом. Не зважаючи на те, що декілька участків є кращі ніж інші, більша частина усієї території може мати гарну рибу. Ось систематичний підхід: почніть закидати з номера 1 на лінії А-А/ дозволяючи мушці дрейфувати назад приблизно на 6-7 футів. Зробіть наступний закид до номера 2 на лінії А-А/ та знову дайте мушці проплисти 6-7 футів. Продовжуйте в такій послідовності до 7. Коли я закінчую із лінією А-А/ я рухаюсь вперед на декілька кроків та починаю процес над лінією B-B/, а потім рухаюсь до ліній С-С/ та D-D/. Мабуть, я частіше повторюю цю послідовність закидив один чи два рази вздовж кожної лінії, часто роблячи декілька додаткових закидів у місце як наприклад точка між С/ та B/.

Не перезакидайте шнур, навіть після не дуже вдалої спроби

На жаль, я не можу сказати, що кожний мій закид є ефективний. Більша частина моїх закидів часто завершуєть не там, куди я хотів би закинути мушку! Природньою тенденцією є – зробити ще один закид. Якщо мушка падає не точно на ділянку, на якій ви вже ловили чи туди де може триматися риба – зробіть дріфт. Вирваний з води шнур швидше за все лакатиме рибу. Вгамуйте подих, зробіть дріфт та подумайте що могло спричинити проблему. Почніть рахувати свої закиди із наступного: не потрібно кидати мушку рибі під ніс. Я не маю на увазі надавати перевагу сліпому закиду перед рибололею там, де активно харчується риба. Що я маю на увазі, так це закид, який презентує вашу мушку у правильній позиції. Зазвичай форель не йде прямо вверх щоб схопити мушку. Вона перш за все попливе вверх та назад за мушкою. Після цього форель рухається вниз та вперед до її місця. Дріфт назад здебільшого буде лише один, два чи більше футів. Якщо ви закидуєте мушку в місце де форель харчується, то вона приземлитьсяя за кілька футів поза рибою. Робіть закид щонайменше на 3 фути над місцем де може піднятися за мушкою форель.

Займіть найкращу позицію для кастінгу

На деяких річках, де потоки відносно одинакової швидкості, можна спокійно використовувати сплавляння мушки «вздовж та вниз», не турбуючись про те, що її буде тягнути течія. У більшості річок потоки є турбулентні та ніде не є ламінарними, однаковими повсій ширині. Якщо кидати вздовж у турбулентних річках, дріфт не буде працювати без здійснення постійного мендінгу шнура. Спробуйте зайняти позицію там, де ви можете закидати ззаду риби та поза межами місця, де ви очікуєте виходу риби на мушку. Головне правило – добра позиція для кастінгу біля 22-х граудсів від риби. Очевидною причиною є те що, оскільки поле зору форелі є трошки меншим ніж 320 градусів, ви будете у «мертвій зоні». Такий градус відхилення збільшить ефективність і зменшить кількість потоків з якими треба боротися, що покращить дріфт.

Джерело: http://streamsideadventures.com/

Переклад: Макс

  • Андрій Красота коментує:

    Гарна стаття. Дякую, Максе!

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин