Що таке «СТР»?

Що таке «СТР»?

Нещодавно я зловив себе на думці, що кілька наших річок мають ідентичний корінь «стр». Це Стрий, Стрвяж або Стривігор, Бистриця і навіть Дністер (по-молдовськи Nistru). Знову ж таки, слова острів, бистрина, стрімкий, які також пов’язані з водою, також мають поєднання цих букв.Трохи порився в неті і знайшов, що за одною з версій слово Стрий — скіфсько-сарматського походження і означає «швидкий». Цікаво, що давня назва Дунаю – Істр. Так цю річку називали давні греки, за версією Геродота. А Дунай – це, знову ж так, слово зі скіфсько-сарматської мови, означає просто «вода» або «ріка» (dānu). Інші дослідники переконують, що «стр» це або «вода», або «вода, що тече».
Сказати, якого саме походження корінь «стр» все ж важко. Скажімо, давньоруський Стрибог, який відповідав за небесну канцелярію, також має в собі цей корінь. А на давньоруській мові слово «стрий» означало те ж, що й зараз – дядько.І ще один цікавий морфологічний нюанс. Пару років тому в Іспанії, на одному футбольному турнірі, я познайомився з норвежцем, який, власне, і був організатором цих змагань. Ясно, що про футбол говорити не цікаво, тому ми почали говорити про рибу. Він також виявився нахлистовиком і почав розказувати про деталі. Якось він обмовився і замість слова «ґрейлінґ» сказав «харр» (Harr). Я перепитав. Виявилося, що «харр» і «харіус» – це слова в норвезькій і українській мові. Мені тоді здалося, що вся справа в варягах, які приходили сюди за часів Київської Русі і внесли певний вклад у розвиток нашої мови.Але, як ми знаємо, в Карпатах харіуса називають «пир». У старій книжці 1957 року випуску я прочитав теорію про те, що гуцули називають цю рибу «пиром» через аналогію з пір’ям, мовляв, її плавник, як крило птаха. А от мені видається, що тут справа в іншому. Харіуси люблять триматися перекатів. От і логіка: пир (пер) і перекат…
Що думаєте про це? Може в когось є якісь інші приклади?  

Схожі записи:

  • Дарт Палпатінович Вейдер коментує:

    вельми цікаве і глибоке дослідження! додати не маю чого, на мій скромний погляд, все слушно і грамотно!

    що цікаво, в нас, за горами, вже зовсім інша історія, відчувається вплив західних слов”ян та мадярів з румунами-даками на географічні назви. Тиса, Шопурка, Кісва, Тересва, Теребля, Ріка, Боржава, Латориця, Уж – походження майже кожної з назв має свою історію. Уж, Латориця і Боржава – типово угромовні назви, що й відповідає історичним даним поширення цього етносу. Кісва, Тересва, Шопурка – вже мають вплив збоку гуцульських діалектів русинського краю. хоча, особливо стосовно Тересви, маю особисті сумніви – мені здається, що це радше верховинська назва, а надто враховуючи назви її “батьків” – Лужанки та Брустуранки. Вони, як і Ріка з Тереблею – типові морфологічні конструкції верховинців, лаконічні, дзвінкі, красномовні, значущі. Звідти ж пішли – Синевір, Репинка, Присліп, Красношурка, Вар, Негровець, Стримба (до речі, теж Стр- ;)), Ряпідь (хоча в цьому випадку є вплив мадярів) та багато інших.
    Тиса ж пішла ще з давньоримських часів, ймовірно автором її були даки. Етнічні впливи змінюються стрімко, з плином річки по Закарпаттю. Верхів”я її – древня земля гуцулів (Ясіня, Богдан, Говерла, Петрос, Рахів, Костилівка, Білин), далі Тиса тече Мараморошем, де культура русинська настільки тісно сплетена з румунською, що годі й шукати якісь кінці (Вішеул, Апша, Бедевля, Тячево, Хуст, Сігету, Вишково (Віск), Велятино, Рокосово, Крива. нижче хустської котловини є різкий перехід до етнічно угорських земель: Саргеть, Іросла, Севлюш (сучасне Виноградово), Теково, Гудя, Бене, Тисаашвань, тощо.
    так і жиємо ))
    якщо цікаво, можу додати ще деякі власні дослідження поліських назв. проте, не вважаю, що це тут буде слушно.

  • rostyslav коментує:

    Андрію, буде дуже слушно! З нетерпінням чекаю!

  • Дарт Палпатінович Вейдер коментує:

    в Поліссі я зазвичай рибалю на історичних землях полян та древлян. що цікаво, назви їх вирізняються з поміж інших слов”янських лакончіністю та красномовністю, притаманній верховинцям, але місцями їм властива таємнича загадковість. мова йде про басейн Прип”яті, та Тетереву з Ужем (що цікаво, тут теж є свій Уж). Норинь, Уборть, Перга, Звіздаль, Візня, Жерів, Ірша, Здвиж, Ірпінь, Буча, Злобич, Случ, Гуйва, Вирва, Кодра, Таль – всі ці назви не залишають байдужими. Прип”ять, як і Тиса – унікальна ріка, поліська Амазонка, що стала колискою більшості племен східних слов”ян. мені трошки жаль, що канули в літу ті часи, коли на північному заході України жили люди, в мові яких було багато від сучасних української та білоруської, панувало помірковане натуральне господарство, особливо любили виробляти льон та мед. та й язичество, що б там хто не казав – це було містично цікаво і близько до віри в матінку-природу. ці люди залишили нам на згадку красиво наречені волинські озера, могутні Стир, Стохід, Горинь та Турію, ну й вже вищезгадані річки та річечки. Залишається тільки здогадуватись, які багатства таїли вони століттями для нас, нахлистовиків, і не хочеться навіть міркувати, до чого їх довели сьогодні.

  • rostyslav коментує:

    Дякую, як завжди цікаво почути твої роздуми.
    У мене до речі, виникла ще одна теорія про корені. Слово “Дон” в перекладі з іранської (колись, вона, мабуть, називалася скіфо-сарматська) мови означає “вода”. Маємо Дон, Дніпро, Дунай, Дністер та інші річки, де поєднуються букви Д і Н.

  • Дарт Палпатінович Вейдер коментує:

    цікаво підмітив спорідненість слов”янських назв. цікаво що раніше ці річки називались Танаїс, Борисфен, Істр, Тирас. теж відчувається спорідненість )

  • hudz коментує:

    так так, і мене здавна тривожать помітив оці “СТР”!

    стерня, стратосфера, сторедж, стріха, струна, старість, просто, страка, пістрий, застряв, стрийко, тайстра, стрілища, астролябія, стрьомно, стрімко, сторно, ностро, ситар, Серет, застранець, РАСТА врешті-решт…

    А я вже думав, мене одного тривожать подібні речі…

  • Antakarana коментує:

    Дослідження не тільки цікаве. Воно ще раз підтвердило версію про те, що наші пращури дійшли до фьордів і назвали ту землю Норва. Не варяги сюди приходили, а ми туди прийшли.

    • rostyslav коментує:

      А що? теж варіант! Мені подобається))

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин