«В Канаді також є браконьєри»

«В Канаді також є браконьєри»

Розмова з Ніком Слівканичем – канадцем українського походження та нахлистовиком

Нещодавно на блозі з’явилася інформація про те, що наш читач Нік Слівканич прислав 24 мухи, які показують хороші результати в його краях. Цікаво було розпитати про особливості канадського нахлисту – хто там живе, як його ловлять… Нік на відповіді не скупився…

Нік, які риби живуть у твоїх краях?
– Я мешкаю в Едмонтоні (провінція Альберта). Неподалік від міста є багато водойм з великою кількістю риб – щука, судак, окунь, форель, харіус, а також інших, назв яких по-українськи я не знаю – Sturgeon (осетр – авт.), goldeye (щось схоже не то на жереха, не то на сига – авт.), whitefish (білуга? – авт.). Ґолдай – риба схожа на карася. Для того, щоб ловити форель, треба їхати десь три години. А взагалі, щодо форелі, то її у нас 5 видів: rainbow trout, brown trout, brook trout, cutthroat trout, bull trout. А от коропа чи карася у нас нема.IMG_3945Які типи річок у вас?
– Біля Едмонтону є веліка річка Норт Саскатчеван. У ній живе багато видів риб, але нема форелі, бо вода там доволі тепла і тиха. А вже на захід та південь від Альберти є чимало струмків та річок з фореллю. Переважно це гірські струмочки. Але форель живе і в досить великих річках, зокрема, в Боу рівер.
Коли у вас найкращий час для лову?
– Найкращий час? Кожен день, який ти проводиш на ріці! З квітня по листопад у нас ловиться дуже добре. Мій улюблений час – це червень та вересень. Навесні дуже гарно можна половити на ставках і озерах, а також на невеликих струмочках. У цей час форель та харіус дуже голодні, а навколо літає багато комах. Тому ловити їх дуже цікаво.photo(9)Чи існують у вас ліцензії, скільки коштують, хто може їх купити?
– Звісно, ліцензії є. Для канадців їхня ціна становить 25,66 канадських доларів, для іноземців 70,90 доларів. Ліцензії купують на цілий рік. А для молодих людей, до 16 років, вони не потрібні.
Чи ловите нахлистом взимку?
– Можна ловити взимку, звичайно, але я вважаю, що це трохи нудно. Хоча, якщо дуже хочеться, то можна поїхати на Боу рівер – іноді там можна непогано половити. Взагалі, взимку я ловлю з-під льоду щук та окунів і чекаю на форелевий сезон.
Як виглядає традиційна снасть для канадського нахлистовика з Едмонтона?
– Я користуюся вудками 4, 5, і 7 класів. Щодо шнурів, то вони плаваючі DT і WF. Німфи – cooper john, фезентейл, сан-хуа ворм – оце мої улюблені. Стрімер – вулі баґґер! Також маємо варіант, який називається Боу Рівер Баґґер з хутром оленя в голові (очевидно, мова йде про симбіоз вуліка і мадлера – авт.). Щодо сухих – то це адамси-парашути, елк хмар каддіси, стимулятори та біот дани. Їх значно більше, я назвав основні. IMG_3611Чи є у вас браконьєри?
– Так, у нас вони є. коли ми побачимо щось таке, то одразу маємо подзвонити на відповідний номер і повідомити органи охорони.
Які найпопулярніші для вас методи лову на німфу?
– Більшість наших нахлистовиків користується індикаторами, але також використовують новозеландський метод. Ми його називаємо Dry-Dropper чи Hopper-Dropper. Французький і короткий методи не настільки популярні. Але я, наприклад, використовую як чеський так і французький чи польський метод, мені просто подобається. Для багатьох наших нахлистовиків французький і польський методи не дуже відомі.
Які рекордні риби нахлистом у вас ловили?
– Я не знаю, бо ми не маємо звички ганятися за рекордами. Я зловив форель біля чотирьох кілограмів. Взагалі, у нас звичайною вважається форель розміром у 50 сантиметрів.  Щодо щупаків, то на стрімер зловив одного на 9 кілограмів. Але такі екземпляри рідко потрапляють.IMG_7310Чи є у вас нахлистові клуби?
– У нас клуби, але якщо ви до них належите, то ви пенсіонер (сміється). В Едмонтоні є Edmonton Trout Fishing Club, а також Northern Lights Fly Tyers. У Калґарі є більше мухарів і, відповідно, більше клубів.

Розмовляв Ростислав Ящишин
Фото Ніка Слівканича

  • Дарт Палпатінович Вейдер коментує:

    whitefish – це сиг.
    goldeye – ендемік водойм Пн.Америки, басейну р.Маккензі та ін. до лососевих не має прямого відношення.

    дякую за змістовне інтерв’ю, Нік!

  • Nick коментує:

    Rostyslav!

    Thank you for editing my responses so I don’t sound like a confused 6 year old 🙂 haha.

  • rostyslav коментує:

    you welcome, Nick!

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин