Пічалька (обережно, трупи)

Пічалька (обережно, трупи)

Напевно вперше за багато років я повертався з Карпат без доброго настрою. Не те щоб я шкодував про чергову четвергову авантюрну поїздку, чи за тим, що риба проявляла вершину неактивності. Ні. Та й компанія підібралася славна: Арсен, Орест і Григорій Бурденко – один з засновників московської школи нахлисту, а також власник чи не найбільшої бібліотеки по нахлистовій тематиці в Європі.     DSCN0046Справа в іншому. Я мав досить сумну і невеселу розмову з місцевим хлопцем, який ловить рибу нахлистом. Вже під вечір, у його пакетику лежало 42 тисячі гривень. Три 20-сантиметрові харіуси і один голавлик в якості безплатного бонусу.DSCN0040Він приїхав на велосипеді і зупинився трохи нижче того місця, де рибалив я. Побачивши, що його руки розкладають «кабеласа», підійшов і привітався. Спитав про те, чи часто він рибалить тут і чи відпускає харіуса. Сказав, що бере лише крупного. Я повірив йому на слово, а ще дав мокру мушку, бо свої він десь посіяв, мав з собою тільки одну. Знав би я чим це обернеться, обійшов би його десятою дорогою.DSCN0041Риба, чесно кажучи, ловилася дуже кепсько. Власне, Арсен, який розраховував на голавля, став під кущами. У підсумку більше двох десятків, але розмір їхній не вражав. Орест, ясна річ, ловив стрімерами. Замість форелі зловив окуня і яльця, та й то, на підвісну мокру. Окрім того мав сильний удар на чорного «вуліка».  DSCN0039 DSCN0051 DSCN0052Ми з Григорієм розташувалися на перекаті, тільки на різних берегах і намагалися дістати рибу з дна. Мій традиційний набір у вигляді шоколадки і зеленого бокоплава геть не працював. Правду кажучи, і вода була мутнуватою. Півгодини холостих проводок змусили мене змінити набір. Червоний фезентейл і зелений чеський марч-браун показали кращі результати.
DSCN0044Практично одразу ж зловив першого харіуса, а за ним, мабуть, свою найбільшу бистрянку – десь на долоню. І знову тиша, якщо не брати до уваги кілька незрозумілих покльовок.DSCN0042Я залишив місцевого хлопця з перекатом, а сам піднявся вище, до іншого. Однак там спіймав лиш облизня – жодного клювання не було ані на німфи, ані на сухі. Лише раз на великого ред-блек зулу, який добре працював в Польщі по форелі, мав дуже сильний удар, на який я не сподівався. Відповідно, і зреагувати адекватно не міг. Коли ж повернувся до першого перекату, біля велосипеда побачив прозорий пакетик, а в ньому два мертвих харіуси. Розмірами вони не вражали і на «крупних» відверто не тягнули. За кілька секунд прийшов хлопчина, несучи за хвіст третього. Такого ж куцого. Взагалі, по ріці було чимало рибалок. Усі вони забирали рибу без огляду на розмір і расу. Забирали все, від великого до смішного. Власне, великого не було. Але від цього «смішного» смішно не було.DSCN0045«Тобі не соромно забирати таку рибу?» – спитав я в хлопця. «Яку? Оцю?» – прикинувшись дурником відповів він. «У тебе в пакеті 28 тисяч, ще 14 в руках. Воно тобі треба?». Хлопець не відповів. Він швидко витягнув пакет, сів на велосипед і зник.DSCN0048Після цього ловити вже й не дуже хотілося. Була якась апатія. На мокрого класичного ред-тага упіймав ще одного харіуса, але зрозумів, що це вже фініш. Попри те, що літала сила-силенна комах, риба трималася дна і не показувалася. А може вже й нема кому показуватися. Якщо цей хлопець і його друзі ловлять в четвер ввечері, отже ловлять і в середу, і в вівторок, і в інші дні, які можуть бути куди результативнішими. Буквально за тиждень, за сприятливих умов, цей та сусідні перекати можна вичистити. Без сіток, без електровудок. Достатньо двох-трьох мокрих мух…DSCN0043Така от сумна історія. Орест мені намагався заперечити, говорив, що рано чи пізно вони дійдуть до того, щоб відпускати рибу.
DSCN0047Але я швидше повірю, що сфотографував НЛО, аніж в це…

  • отто коментує:

    Це наша держава доводить до такого , у мене теж був такий випадок , намое питання відповіли , що у них навіть їсти нема що…

    • rostyslav коментує:

      Всяке може бути, звичайно, але цей хлопчина точно не з таких. Я переконаний, що ці харіуси вже перетравлюються в шлунку кота. Людина цими піциками не насититься

    • victor коментує:

      держава воровать и убивать тоже заставляет? глупые отмазки. в США китайцы и мексы тоже торбят лосося в запрещенном для ловли месте. это хапужничество от воспитания, точнее его отсутствия.

  • Дарт Палпатінович Вейдер коментує:

    нема що їсти – значить, хай сидять вдома і економлять енергію, а не ходять на ріку.
    суки, коли їм вже ті пірики з пстружками поперек горла стануть…ненаситці

    • отто коментує:

      я вам написав то що мені сказали , а сказав мені учитель місний , не чипляйте їх повірте мені у них їсти нема що , я їх пошкодував незнаю ві би як поступили? багато чого ви ще не бачили , на фотці це можно назвати рибою , а я бачив нераз зберати 5 см пириків , з них роблять паштет…

      • Дарт Палпатінович Вейдер коментує:

        я бачив усяке. починаючи з того, як на Росі роблять рибне борошно з 10-15 см судаків, в той час коли поруч кишить крупнішою верховодкою, і закінчуючи смаженими на патичках мальками дунайського тайменя. в той час, коли поруч річка кишить підуствою.
        в обох випадках виправдання було те саме “їсти нічого”. воно універсальне і в інших – у сіткарів на Десні, електровудочників на Ріці та перемітчиків на Південному Бузі. дехто з них може часом і голодує. але набагато частіше в них є хата, машина, “бізнес” і комора не пустує.

  • дмитро коментує:

    а у вас що посвідчення громадського рибінспектора немає?зловив за руку викликав мен..(міліцію) вони склали протокол.вони мусять реагувати бо розмова по телефону фіксується.заплатитьодин штраф все село боятись буде….

  • hudz коментує:

    а я якось не можу чистосердечно засуджувати місцевих рибаків, які беруть харіуса. (якщо йдеться про 2-3-4 рибини з рибалки).
    Зрештою, це нам, “інтілігєнтам комнатним” :), легко не брати рибу. А селянин, він і рибку об камінь, і голову півню відкрутить.. Хоча оте “нема шо їсти” це здебільшого туфта, погоджуюсь.

  • Сумно. Погоджуюся Ростиславе, сумно. Набридло вже обговорювати це і волати у Інеті одне і таке саме…І нічого не змінюється. От від цього і сумно найбілше.Я б запитав у хлопця про те, звідки він знає про піря у річці і хто його навчив ловити?. Напевно батько. Може, колись у ньго теж буде дитина…І він приведе її на річку і скаже: ” От тут колись була риба”, а син запитає:” А куди вона зникла, хто її знищив?”. І не зможе він нічого відповісти, бо СОРОМНО!

  • rostyslav коментує:

    Щодо того, чому я не подзвонив до інспекторів. По-перше, я побачив пакетик буквально за 30 секунд до приходу хлопця з рибою. А він вже збирався їхати. Потім би його ніхто не шукав, та й інспекторам треба часу, мінімум півгодини, щоб приїхати.
    По-друге, я подзвонив до нашого спільного і шанованого знайомого і попросив його провести з тим хлопцем роз”яснювальну бесіду. Бо наступного разу подзвоню і мені не буде шкода, що йому доведеться відшкодовувати збитки у розмірі 50 тисяч гривень. Нехай відкупиться, будь ласка, все одно попаде на добрі гроші і більше не захоче забирати рибу.
    По-третє, цілком погоджуся з Дартом Палпатіновичем. Арсен за пару годин наловив більше 20 голавлів. Десь такого ж розміру, що й харіуси. А стояв він за 100 метрів від нас. Які ще можуть бути питання?
    А загалом дякую усім, хто відгукнувся.

  • VovKING коментує:

    Не знаю. Я через це категорично не ходжу на рибалку ні у вихідні ні у свята. Будь-який контакт з місцевим бидлом і сразу жити не хочеться два дні. У всіх нема шо їсти. Одного разу пробував пояснити одному ідіотові, шо не варто вбивати форель гарпуном. ну він мені відповів те саме “.. та їсти шось треба”. то просто нема шо сказати. Якшо нема шо їсти, то треба сідати і їхати в місто, місити бетон і заробляти хоча б на їду. Якшо не їхати в місто, то тримати свиню, або курей чи корову і херячити молоко. Садити капусту. Недавно один коглгоспник висловив цікаве припущення. Спочатку мені розказав історію, шо в нього вже півтора року акумулятор дома лежить невеличкий і шо гарно буде зручно електровудочку зробити, тільки він має піти до якогось там малого і взяти металічну трубку, а шось ніяк до того не доходить, а потім сказав, шо колись в дитинстві було куча риби, а зараз нема, бо люди кончені не викопують ями на муст і всі какашки з дерев”яних толчків течуть в потічки а потім попадають в річку і річка забруднена і через то нема риби :)) Держава ні при чому. шо я не з села? чи може я живу в іншій державі? чи може в інших державах живуть всі люди, які читають цей блог? люди самі будують державу. Ми ковалі свого щастя. Але нічого не зміниться ше найближчих 200 років. в будь-якому випадку – треба починати з себе і подавати приклад – люди потягнуться. вони просто нещасні. хоча нормальні люди потім через них і потерпають. зараз літо і я, практично, кожен день стикаюся з бидлом. але нічьо. дальше буде гірше, тому треба радіти тому, шо є 😉

  • rostyslav коментує:

    Володя, я тебе дуже розумію і бачив, як важко тобі бути білою вороною… Але я собі думаю, що найбільша біда в тому, що харіусів їдять коти. і ті “нахлистовики” переважно ловлять рибу для котів, про що спокійно зізнаються. а це вже занадто.

    • VovKING коментує:

      Ну коли мені було років 11-12 старші дядьки на дамбі ганяли моїх однолітків з екранами. Ми купались на річці, куча людей, а пацани ловлять екранами рибу. куча риби піднімається до дамби і дальше не проходить. у двох пацанів було по півпакета Boss маленьких харіусів і форелей. Дядьки побачили, підійшли, запитали нашо їм стільки риби ше й малої, на шо хлопці сказали, шо дома ту рибу їдять кури. Насправді ту рибу часто, навіть, кури не їли. а просто її викидали на гній. це вже бачив мій однокласник, який живе через пару хаті в тому ж селі. Дядьки пояснили хлопцям, шо так робити не варто і вони, вроді, прониклися і пішли додому, сказали шо не будуть більше. через пару годин знов прийшли, почали ловити тих самих малих лососевих, на що дядьки відповіли агресією, порізали екрани, поламали палки і прогнали хлопців. з того часу пройшло років 11-12, а нічого не помінялося. Місяць назад прийшов з товаришом на рибалку, а там стоїть той же чувак, якому зараз 25 зі своїм молодшим братом, двоє з екранами, чуть нижче стоїть інший чувак, якому теж 25 уже, зі своїм татом, теж з екранами. вони не поміняються ніколи. просто не поміняються

  • отто коментує:

    ми хлопці до порядку не доживемо , я ловів рибу в чехії поруч з 12 річнім хлопчиком , там мож брати и пиря и форе
    ль , він викорестав свої тапочки для розміру , було менш ніж тапка відпускав , вот из цохо би треба начинати…

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин