Двічі в одну каламутну Ріку

Двічі в одну каламутну Ріку

Напевно, за останній час, то були найсильніші і найнесподіваніші нахлистові змагання. Чемпіонатом України їх було назвати доволі складно, адже участь брали лише представники Львівщини, Закарпаття та Франківщини, до того ж, не виключено, що то були останні змагання такого рівня. Зважаючи на ставлення деяких людей відпадає будь яке бажання щось подібне організовувати, хоча з іншого боку, отакі зустрічі залишають за собою безліч позитивних емоцій, і саме заради них варто йти на ризик бути опльованим і осміяним.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВсе ж, головним завданням цього чемпіонату було зібрати кошти для наших хлопців, які зараз воюють на сході країни. Відразу скажу, що загалом вдалося зібрати понад п’ять тисяч гривень, на які будуть придбані необхідні для солдатів речі. Учасники змагань відмовилися від призів, кубків та медалей, окрім того, до загальної справи долучилися ті, хто не змагався – нахлистовики з Франківщини Нестор Мицак і Володимир Бейчак, володар Кубка України 2014 року Богдан Цебрик, львів’янин Володимир Сава, головний суддя змагань Петро Шкварок, головний лісничий з Вучкового Андрій Романишин, голова сільської ради Вучкового Іван Плиска.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЗагалом на змагання зареєструвалися 14 учасників. Мало бути більше, але дехто не зміг приїхати, а ще дехто не захотів. Цікаво те, що зі всіх спортсменів не було новачків – загалом усі вже мали досить серйозний досвід. Вперше взяли участь в подібних заходах свалявці Олег Мушка та Едуард Зизда, а також Михайло Швець зі Львова. Усі інші – вже знайомі з правилами, стратегіями, методиками та техніками нахлистових змагань.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВже традиційно, на змагання народ почав збиратися в четвер ввечері. Ми з Мішою приїхали в середу вночі, перекусили і випили чарку віскі з Олегом Степаненком та Дімою Голенковим, які випередили нас на кілька годин. А вже зранку ми вирушили вниз по течії знайомитися з Рікою. Вода була досить прозора, але виявилося, що харіус дуже примхливий та перебірливий. Спершу він відмовлявся від наших німф, довелося перелопачувати всі коробки аби вибрати адекватні приманки. Нарешті знайшов – чорна «шоколадка» на 18-у номері із золотою чи мідною 2-міліметровою вольфрамовою голівкою, а також «сирітка» на 14-у номері без голівка, лише зі свинцевим підвантаженням, в якості підвісної мушки. Саме на них вдалося упіймати вісьмох невеликих пирів та одного голавля. Найбільшого харіуса виловив з самого ранку на підвісного сухого «зайчика».

10593164_895893007107570_5438968697832097665_nХоча перед виїздом на Ріку я спробував прочесати погодні сайти. Ледь не всі вони передбачали грози, а, відповідно, і каламутну воду. Саме для таких катаклізмів я нав’язав кілька десятків різного розміру німф із чорними та срібними голівками. Словом, це все були фезентейли із пера чорного фазана та чорного спектрадаббінгу різних модифікацій. За деякими спостереженнями, саме такі імітації, найкраще помітні для риби у брудній воді. Не знаю чому, але останнім часом я відходжу від помаранчевого спектрадаббінгу, від якого фанатів ще минулого року.

10547704_895893717107499_8855127237776491889_nУ четвер в обід почалася гроза, Ріка піднялася і забруднилася. Тим не менше, необхідно було розмічати пули. За цю складну справи взялися ми з Олегом і Михайлом. Понад три години ми простували вниз за течією, сперечалися за довжину та якість ділянок. Загалом розмітили 17 пулів, ще три, верхніх, взяли на себе місцеві хлопці, які наздогнали нас на «царській» машині (про це згодом).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДякуючи Саші з Ужгорода, на базу ми потрапили в салоні авто, хоч втомлені, мокрі та голодні. «Лікувати» нас вирішили за допомогою віскі. І тут я дав маху. Замість того, щоб готуватися до змагань, я випив кілька чарок цього напою, який змішав із запропонованим закарпатським коньяком. При цьому практично нічого не їв, відповідно, мені стало легко, весело і радісно. Щоправда, зранку усе було навпаки. Страшно боліла голова, до того ж Ріка вже стала помаранчевою. На загальному зібранні було запропоновано перенести ранковий етап п’ятниці на ранок неділі. Таким чином група спортсменів, які мали ловити першими – повинні були виступати у п’ятницю ввечері та в неділю зранку. Інша група мала ловити зранку та ввечері в суботу.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВрятувати свою голову лише після купання в каламутній та холодній Ріці разом із Мішею, Іваном Повханом, Сашою Свидою та Олегом Степаненком. А вже о п’ятій вечора я витягнув собі ближній верхній пул і разом з Дімою Голенковим вирушив перевіряти теорію про чорні німфи і каламутну воду. Зізнаюся, що я хотів, аби змагання відбувалися в «мутняку», адже риба зловлена в таких умовах цінується набагато більше, аніж в чистій воді.

10419014_895894253774112_895169104931602563_nОтже мій пул – 150 метрів озера, по обидва кінці якого було щось схоже на перекати. Можливо, якби Ріка була чистою, там ще можна було сяк-так ловити, але в такому стані рибу видавалося знайти дуже складно. Якщо слідувати логіці про те, що в таких умовах харіус прибивається до берегів і виходить на мілину, то можна було спробувати пошукати його в цих ділянках, чим я і зайнявся. Однак замість харіуса виловив невелику маренку, яка трималася на простій течії. Втекти від нуля було основним завданням вечора, але тепер треба було щось вигадувати аби здобути більше балів. Прочесавши глибину вирішую повернутися вниз по течії, де вода струмениться крізь великі камені. Ходити в таких місцях дуже незручно, видимість нульова, але інших варіантів не було.

10572205_895894403774097_1713786610757711586_oПройшовши по всій ширині до протилежного берега я зауважив більш спокійне і глибше місце, куди закинув все ті ж чорні німфи. Одразу ж відчув кілька незначних «тичків», після чого легко підсік – на гачку тріпотіла рибка з червоними плавничками. Голавлем її складно було назвати, але на один бал потягнула. Суддя вирішив переконатися на власні очі, що то не бистрянка, тож довелося просто таки бігти через всю ріку з підсаком в руках.
10572256_895892930440911_2760534565861603243_oЗаписавши до протоколу ще один бал, я повернувся до того берега і через кілька хвилин там узяв вже крупніший голавль, який видався Дімі харіусом. Довелося його переконувати у зворотному, але після того більше нічого видурити з цього місця не вдалося.
10527303_895894443774093_171663342424628282_nУже під кінець етапу біля протилежного берега узяв ще один дрібний голавлик усе на ту ж таки чорну німфу. Отримавши в результаті 4 бали можна було вдовольнитися, але коли я побачив протокол Едуарда, то просто прозрів. На сусідньому пулі він виловив 13 голавлів… От вам і дебют на змаганнях. Ваня Повхан зловив трьох голавлів, Вадим Третьяков до двох клеників додав і одного харіуса – єдиного зловленого у той вечір.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа ранок мала ловити друга «сімка», якій пощастило куди більше: вода суттєво очистилися. Якщо вона не була чистою, то вже наближалася до цього показника. Вже традиційно я мав судити Олега Степаненка, з яким ми відправилися на дальній пул. З німфами в нього були клопоти, ледь вдалося вишукати щось схоже на робочі приманки, але вони все ж не відповідали основним критеріям – тонкості та дрібності. Першу годину Олег німфував – безрезультатно. Інший час присвятив сухій мушці, але й тут його спіткала невдача. Як виявилося, зранку харіус категорично не ловився на суху – майстер того діла Іван Фіцколинець теж не видурив жодного пиря.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЗате відловився Степан Чех – 9 харіусів «на шоколадки, фезентейли і світлофори», Діма Голенков також упіймав кількох харіусів та голавлів. Три голавлі упіймав Діма Петруняк, по одному-двох харіусів спокусили інші учасники. До вечора вода взагалі прочистилася, стала практично кришталевою. Мені випало судити Дмитра Петруняка на другому пулі, де раніше відірвався на голавлях Едуард. Уже на другій хвилині мій підсудний упіймав харіуса, але після цього настала тривала тиша. Цікаво, що Діма висловив впевненість у своїй козирній мушці – ред-таг, при чому у досить таки солідних розмірах. За його словами, такий розмір приманки повинен приваблювати рибу, з чим я не погоджувався, наводячи докази під каменями, де вдавалося виколупати мікроскопічних одноденок. Діма стояв на своєму і в результаті упіймав лише одного голавля. У той вечір чотирьох харіусів виловив Діма Голенков, а от Степану Чеху риболовля не вдалася – три харіуси і голавль. Двох харіусів витягнув Міша Швець, який рибалив на моєму вчорашньому пулі. А найбільше зловив Іван Фіцколинець – 9 харіусів та два голавлі. Усе на суху мушку і практично не сходячи з місця. От тільки «нуль» в першому етапі не давав йому можливості поборотися за загальну перемогу.

10377635_895894773774060_430263846424732930_nТакі результати мене особисто потішили. За нехитрими підрахунками для високого місця у неділю зранку мені необхідно було зловити більше п’яти харіусів, що за умови чистої води та вдалого пулу не виявлялося надскладною задачею. Так само гадали Іван Повхан та Едуард Зизда. Видавалося, що перед останнім етапом на перемогу могла претендувати ціла група учасників.

10551041_895892977107573_7246943616953337500_n… Організатори забави – Міша Шунинець, Василь Гримут, Вадим Третьяков та Іван Фіцколинець постаралися на славу. Несамовита дзяма із копченими реберцями, шашлик, стейки, сало, черешнева настоянка з домашнього погреба – усе це було зроблено від чистого серця. Не було людини, яка б нагрішила на усю цю добрятину, всі наминали так, що за вухами шкварчало.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAТо було увечері, а вдень на благо громади старався Олег Мушка, який готував макарони із салом та домашньою ковбасою. Загалом, стіл був один, за яким усі й сиділи, говорили, сперечалися, обіймалися і взагалі, почувалися як удома. От тільки якась біда потягла мене за язик і змусила побажати на ранок мутняку, бо ж весело! Насправді, я не очікував, що така тиха та спокійна ніч може привезти до таких катаклізмів.

10308564_895894707107400_6516789452633718562_nА потім була гроза. Не просто гроза, а грозище. О пів на другу ночі я прокинувся від гуркоту грому. Нарахував їх понад півсотні, кожному грому передувала блискавиця. Вийшов з намету, оглянувся в бік Міжгір’я і зрозумів, що зранку буде гаплик… О сьомій ранку Ріка знову була оранжевою. Виходило, що наші попередники ловили цілий день в чистій воді, нам же двічі доведеться ловити в каламутній. Таких же думок притримувався і Ваня Повхан – треба було щось вирішувати. Словом, виникла пропозиція визначити двох чемпіонів – одного з ловлі в чистій воді, іншого – в каламутній. Інакше не зберігався принцип рівних умов. За таку пропозицію проголосувало всього четверо учасників, відповідно, не залишалося нічого іншого, як йти знову в каламутну Ріку. Настрій був паскудний, але виходу не було.

1920380_895892937107577_4394675289229819139_nМоїм суддею виступив Іван Фіцколинець, тож ми вирушили на пул, де Степан наловив 9 харіусів. Болото текло без перестанку – жодного натяку на те, що Ріка прочиститься просто не було. Я спробував обловити береги з надією на блудного харіуса, але усе марно. Згадавши результати п’ятниці, довелося знову долати оранжеві бар’єри і продиратися з острова, де ми розбазувалися, до берега. Там, біля крихітного перекату я помітив такий же крихітний заливчик без течії. З надією на голавля, закинув мушки в цю зону і одразу ж отримав удар. На вудці висіло одразу два невеликі голавлі, але один з них дорогою до підсака капосно злетів. Інший потрапив у ціль, що мене неймовірно потішило. Через кілька хвилин у тій же зоні я відчув надзвичайно сильний удар – риба дременула вниз по течії, до бурунів. Не даючи їй цього зробити, я підтягував красеня клена, вагою десь 400-500 грамів, який натхненно опирався, але вгамувався лише в підсаку. Дві риби у такій воді – можна було порадіти, але залишалася ще добра година, тож можна було поміркувати над наступними кроками.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAСхожий затон я помітив на протилежному березі, куди й вирушив, але щастя там не мав. Перепробував велику кількість мух – імітації личинок одноденок та стрекоз, інших комах, «монтани» тощо. Але риба більше не ловилася. Я вже йшов до іншої точки, але тут міжгірські хлопці вирішили додати риболовлі трохи перцю. Моїм сусідом був Вадим, якого судив Василь Гримут. От він і подзвонив до мого судді, спитати як справи і похвалитися успіхами свого підсудного. Після розмови Іван сказав, що в Вадима вже два голавлі та харіус, при чому усе зловлене на мокру мушку.

10532371_895893583774179_3361285442050508634_nЧесно кажучи, я був шокованим не так результатами (Вадим виловив харіуса під час першого каламутного етапу), як методом – де ж в такій ріці можна ловити на мокрі! Але тим не менше, перемонтував снасті і зачепив дві мокрі мушки. Майже півгодини я закидав їх в бурхливі потоки, але нічого схожого на виходи не бачив. Зрозумівши, що то дурного робота, я знову взявся за німфи, але часу вже практично не залишалося. Іван дав команду закінчувати і я вийшов з води. Насамперед, я хотів побачити Вадимові мокрі мушки, які працювали в таких умовах. Але виявилося, що Василь просто пожартував про зловлену рибу… Виходить, я втратив півгодини на мокряки, які і близько не мали працювати! От вам і порада на майбутнє – під час змагань не вірте нікому!

10538493_895873143776223_2396016818957861583_nВиявилося, що в той ранок результати були плачевними. Міша Шунинець мав на вудці лише одну рибу – дуже пристойного харіуса, але той утік перед підсаком. Едуард тягнув єдиного голавля, але й він повторив долю харіуса. У Вані Повхана були кілька ударів невідомих підводних мешканців. Сашко теж залишився з нулем. Вийшло, що в завершальному етапі завести рибу в підсак вдалося лише мені. Зважаючи на це, у загальному показнику, на мене чекало третє місце, другим став Діма Голенков, а вдруге поспіль переміг Степан Чех. Звичайно, чиста вода свою справу зробила, так само можна закликати до справедливості тим, хто ловив в брудній воді. Але на змаганнях треба бути готовими до всього, зокрема і до несправедливості.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПісля нагородження пам’ятними дипломами ми почали збиратися додому. Окрім цього вирішили провести на Ріці традиційний кубок сухої мушки; орієнтовна дата – 5-7 вересня. Ще раз, від усіх учасників та гостей змагань, щиро дякую міжгірським хлопцям, які ці дні опікувалися нами і залишили у нашій пам’яті незабутні враження та емоції. Ми до вас ще обов’язково приїдемо – і не важливо, як будуть називатися нові змагання: чемпіонат України чи зустріч старих друзів.

Використано фото автора та Дмитра Голенкова

  • Zart коментує:

    файний звіт! була справжня боротьба, це відчувається.ну а за зупу заздрю по-чорному 😉

    • rostyslav коментує:

      За зупу атвєтіш:) то була дзяма:)

  • Ivan коментує:

    Класний звіт Ростік. Змагання дійсно були дуже несподіваними, але Ти був на Висоті, знімаю перед Тобою шляпу (і дякую за урок). Ці змагання дали Мені зрозуміти одно: що ловити треба в будь яких умовах, на будь яких річках, і Ти це довів безапеляційно, за таку волю до перемоги я дав би Тобі 1 місто. У всьому іншому все було дуже класно. Купання в мутній воді, Дзяма, жартівливі змагання на точність, просто спілкування, це все запом”ятається на все життя. А змагання це просто привід зустрітися і набрати ще більше досвіду, цілком можливо що колись будемо змагатися і на міжнародному рівні. Ще раз дякую Іван

    • rostyslav коментує:

      Дякую, Іване! Повір, мені було приємно з тобою рибалити. Я побачив нові для себе речі. Сподіваюся, ще позмагаємося! Завжди радий тебе бачити 🙂

      • Ivan коментує:

        До речі, суха мушка відбудеться? Де і коли? Бо на Закарпатті дощі. І чи можна взяти участь у змаганнях?

        • rostyslav коментує:

          Орієнтовний час початку змагань – 5-7 вересня. Будемо сподіватися, що до того часу дощі закінчаться)) Участь треба брати)

  • Ivan коментує:

    Гадаю гроші теж на Армію? І де будуть відбуватися змагання? На Опорі чи на Ріці?

  • rostyslav коментує:

    змагання будуть на Ріці, хоч я особисто за Опір. Але і проти Ріки нічого проти не маю. Щодо грошей – то побачимо яка буде ситуація. Не виключено, що повторимо те, що було на чемпіонаті.

  • Ватсон коментує:

    Ростик! Звіт файний!

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин