Кубок Карпат. «Совпаденіє? Не думаву»

Кубок Карпат. «Совпаденіє? Не думаву»

0abc2afb4070760097b62bf9c47c0816fe84761e0a25edbf84b141d0fae905ddКоли вже все закінчилося, у моїй голові знову зароїлися думки щодо спортивної складової нахлисту. Немало мухарів чи то самі щиро переконані, чи то підчепилися на гачок з борідкою когось іншого, але все ж вистачає думок щодо непотрібності змагань, їхньої шкоди і беззмістовності. Я поважаю усі думки, хоч з деякими не погоджуюся. Напевно, такі ми люди, які ніколи в житті не дійдуть до консенсусу. Для когось у змаганні головне буде перемога, для когось участь, для когось компанія, для когось досвід, а хтось вважатиме, що це злочин чи пресинг річки.

IMG_6769Зі мною можна не погоджуватися, але я переконаний, що з часом кількість риби на ріці зросте, а забирати її будуть щораз менше. На чому ґрунтуються такі непопулярні і оптимістичні думки? Психологія людини – поняття не стійке, так само як і свідомість: вона може змінюватися залежно від умов та обставин. Коли той, хто раніше забирав рибу бачить як ми відпускаємо харіуса, то у нього в голові теж щось змінюється. Не відразу, але змінюється. І є багато випадків того, що люди, які раніше набивали торбу харіусом, тепер його відпускають.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

карпатські красені

Коли ж оцей умовний місцевий чоловік бачить не одного нахлистовика, а кілька десятків, його свідомість змінюється ще більше. Він відчуває себе іншим, відсталим і хоче прогресувати, еволюціонувати. Не знаю, скільки років має минути аби людина повністю змінила свої пріоритети, але це станеться рано чи пізно. Але станеться лише тоді, коли вона буде бачити це все на власні очі. Таке моє переконання і воно є наче відповіддю тим скептикам, які вважають, що змагання по харіусу – це злочин, або говорять, що їм шкода риби. Як на мене, злочин – це нічого не робити, а шкодувати треба живу рибу, а не ту, що опинилася в сумці місцевого рибалки. Сидіти на дивані і шкодувати рибу – це не вихід.

IMG_6723Зрештою, змагання – це не лише «хто наловить більше». Це чудова нагода зустрітися, поговорити, обмінятися мухами, посидіти за столом, випити 50 грамів. Окрім цього, за зібрані на змаганнях гроші з’явилася можливість допомогти і тим, хто зараз на війні (основна частина грошей була переказана Людмилі Немцовій – дружині Володі Немцова, який зараз воює на Сході. Якби не війна – він би неодмінно взяв участь в цих змаганнях), а також зробити внесок у зариблення форелі, чим ми займаємося вже четвертий рік. Я хочу вірити в те, що усі учасники змагань залишилися задоволеними і обов’язково приїдуть на нові турніри.

d61ae9e6e49ab6206af487bdc08a478df120bcd0341dfa3da9d4260c6736da30Даруйте, я трохи відволікся від самого процесу. На базу приїхало 15 учасників, власне, мало їх бути більше, але в останній момент кілька з них відмовилися брати участь з різних причин. Усе ж, компанія зібралася доволі пристойна, з кількома новачками.
IMG_6841Так, уперше змагалися вже досвідчений нахлистовик з Києва Сергій Карабут – один з основоположників українського спінінга, автор півсотні наукових статей в різних журналах. Він не часто ловить в Карпатах, більше рибалить на річках Австрії і Словенії.
IMG_6725А от Ніна Бортник з Запоріжжя і Дмитро Чейлитко з Києва зовсім недавно прийшли в нахлист і вирішили не так спробувати свої сили, як отримати дуже корисний досвід.

IMG_6727Із Закарпаття приїхала сильна банда у складі володаря Кубка Богдана Цебрика, який заявив, що зав’язує зі спортом, Степаном Чехом, Іваном Повханом та Сашком Свидою. Кожен з них ще до початку змагань вважався фаворитом турніру. Львівщину представляли Мирон Федорович, Макс Кусакін, Андрій Коваль, Михайло Швець, Олег Степаненко, Арсен Грабчук і Ростислав Ящишин. З Франківщини приїхав Дмитро Петруняк, а Юра Щербатий представляв рідну Рівненщину.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Старт вечірнього етапу

Розбивши табір у дуже зручному місці, що затуляло усіх від сонця, хлопці і дівчата миттю розклали намети, повитягали столи і крісла, після чого почали готуватися до процедури жеребкування та розмітки пулів. Зважаючи на теплу погоду ріка мала бути окупована мешканцями міст і сіл, саме тому формат змагань зазнав певних змін. Так, верхні пули відводилися на вечірні етапи, адже ці місця не підходять для народних купань і пиятики. Натомість нижні пули, куди частіше навідуються люди, відводилися для ранкових етапів, що й логічно, адже зранку ніхто купатися не ходить, відповідно, заважати процесу не буде.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Юрій Щербатий у пошуках харіуса

На загальних зборах відбулося кілька голосувань – зокрема, більшість проголосувало за те, щоб етап тривав не дві, а три години. Швидко вдалося з’ясувати, хто з учасників ловить, а хто судить – після чого спортсмени пішли готуватися до етапу на вечірніх пулах. Вони, правда, виявилися дуже короткими, очевидно, ті, хто займався розміткою, не дуже потурбувалися про якість. Зрештою, як показали вечірні пули, обловити кожен камінець на дні можна було за годину – відповідно, треба було робити або довші пули, або давати менше часу на змагання.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Олександр Свида і Дмитро Петруняк

Мені випало судити Юру Щербатого на 4-у пулі. Місце у нього загалом було доволі симпатичне, тож мій підсудний одразу ж узявся обловлювати його всіма можливими способами. Коли він пройшовся від початку до кінця і не заробив жодного удару, я зрозумів, що справи кепські. Власне, ми з Юрою вже тиждень тинялися горами, а на річку де відбувалися змагання приїхали в середу і трішки порибалили вище та нижче пулів. Однак якось системності щодо мух знайти не вдалося. На одному місці працювали одні німфи, на іншому вони користі не приносили. Але в будь-якому випадку, вечір перетворювався на муку: риба була геть не активною. Дехто з мене посміявся, коли я говорив, що «нулів» не бракуватиме.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

І як оце імітувати?

Як Юра не старався, але лише за кілька хвилин до фінішу у нього вийшов харіус на суху і тут же зірвався. Взагалі, результати були скромними. Найбільше вдалося зловити Мирону Федоровичу – два харіуси, головня і марену. З одним харіусом залишився Сергій Карабут, з двома закінчив етап Дмитро Петруняк, а Саша Свида до харіуса додав головлика. Таку ж суму балів зібрав і Міша Швець, натомість потішила Ніна Бортник, яка упіймала двох клеників.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мій ранковий етап

Куди цікавіші результати мали бути на ранкових пулах – так, зрештою, і сталося. Жереб виділив мені перший нижній пул – там, де на минулому Кубку вдалося упіймати 21 харіуса. Але після перших проводок я зрозумів, що такого клондайку тут більше нема, а кожного хвоста доведеться буквально випрошувати. Так, я упіймав харіуса вже на першій хвилині, але на тому місці, де торік виловив третього. Перспективні точки мовчали – риба все ще не показувала звичної активності, більше того – дуже часто сходила перед самим підсаком.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Риба у воді, гачок в сітці

Величезне розчарування нахлинуло на мене тоді, коли на буруні я засік крупну форель. Вона зробила не то свічку, не то сальто і просто в повітрі кинулася на точку з найшвидшою течією – витягнути її мені не вдалося. Взагалі, мій показник можна було назвати убогим, адже на такому пулі, мабуть, найкращому з-поміж усіх інших, я завів до підсака лише сім хвостів, спустивши ще вісім рибин.

IMG_6736Але, як виявилося, цей показник був далеко не найгіршим. Стьопі Чеху, очевидно, попався геть порожній пул – інакше його результат не поясниш: два харіуси і марена.
IMG_6753Два пиря упіймав Макс, чотири – Олег Степаненко. Іван Повхан витягнув 5 харіусів і одну форель, а найбільше зловив Андрій Коваль – 8 харіусів та дві форелі.
10e3be05df5537a290f58cac40355114448a539334edaf284de2dc3fec08e325Таким чином, ці результати дозволили Андрію стати першим, мені другим, а Івану Повхану – третім.

11402752_854423114637345_8911801134651671453_nТепер усе залежало від того, як лідери відловляться ввечері, на коротких пулах і з неактивною рибою. Мені випав пул Мирона, який візуально був дуже непоганим, поруч мали ловити Арсен та Іван Повхан. Я розумів, що для перемоги мені необхідно зловити більше за Івана і Андрія, але ситуація виглядала доволі критичною. Обійшовши пул кілька разів з різними німфами я не отримав жодного удару харіуса. Що я робив не так і на що треба було ловити – так і залишилося загадкою.
5a0aa876ebc0f26a3662e545e8f512bd25eb2499da4af7e335cb428631161cb7Ліворуч Арсен більше балакав з суддями, аніж ловив – у нього теж було «все складно». А от Іван Повхан з колін не підіймався – він тримав обрану тактику до кінця і примудрився виманити трьох харіусів та одного голавлика. Цікава ситуація була і в Андрія Коваля.
IMG_6784До фінішу у нього в активі був лише один клен, а коли до кінця залишилися якісь хвилини уже на автоматичній проводці узяв харіус, який був ледь не золотим.
IMG_6772 - копияТаким чином Андрій обігнав мене за балами, адже я з горем навпіл виманив лише двох голавлів. Зрештою, Степан Чех довів свій клас, коли примудрився зловити 4 харіуси.

IMG_6796Ці результати перемішували геть усе – шанси на перемогу з’являлися у багатьох учасників. Залишалося не так вже й багато – виловити якомога більше риби на своєму, хоч і наколеному, але свіжому пулі. І декому це вдалося.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У роботі суха мушка

Дмитро Петруняк, який ловив на моєму вчорашньому пулі, виманив 9 харіусів. Що цікаво – усю рибу він зловив на суху муху, але лише в тих місцях, куди я не добрався. Натомість на місці, де я провів основну частину часу, Дімі не вдалося зловити нічого.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Зробив діло – вимий руки

Це свідчить про те, що риба, яка побувала на гачку, щонайменше на добу перестає харчуватися. І це стало проблемою тих, хто ловив на малорибних пулах. Наколена риба не поспішала хапати німфи і сухі, тому це привело до слабких показників.
IMG_6750Другим після Петруняка став Саша Свида – 8 харіусів, далі йшов Юра Щербатий (4 харіуси) та Сергій Карабут (2 харіуси). Міша Швець та Ніна Бортник виловили по одному харіусу, Діма Чейлитко додав до нього ще й марену. Арсен завів до підсака лише головня. Мирон на своєму пулі риби не знайшов…

IMG_6745Таким чином порахувати результати було не так вже й просто. Відігнавши усіх охочих дізнатися переможця раніше за інших, ми з Олегом Степаненком розташувалися на багажнику машини і взялися до роботи. Так вийшло, що трійка призерів мала практично однакові результати – переможця виявили півбала.

IMG_6744Загалом, таблиця учасників виглядала так:

  1. Іван Повхан (Ужгород)
  2. Андрій Коваль (В.Синевидне, Львівська обл)
  3. Дмитро Петруняк (Івано-Франківськ)
  4. Степан Чех (Мукачево, Закарпатська обл)
  5. Олександр Свида (Ужгород)
  6. Ростислав Ящишин (Львів)
  7. Сергій Карабут (Київ)
  8. Олег Степаненко (Львів)
  9. Юрій Щербатий (Дубно, Рівненська обл)
  10. Мирон Федорович (с. Новосілки, Самбірський район, Львівська обл.)
  11. Михайло Швець (Львів)
  12. Ніна Бортник (Запоріжжя)
  13. Максим Кусакін (Львів)
  14. Дмитро Чейлитко (Київ)
  15. Арсен Грабчук (Львів)

IMG_6850Але ще до церемонії нагородження необхідно було розіграти ексклюзивний і унікальний приз від Володимира Пугача, який погодився виступити одним зі спонсорів змагань. Він презентував чудову коробочку ручної роботи, виготовлену з цінних порід дерева.
IMG_6807Для того аби її виграти, необхідно було влучити у якомога більшу кількість мішеней.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Переможець змагання на точність

Найкраще це вдалося Дмитру Петруняку, який і став власником нового флай-боксу.

IMG_6829Загалом же, окрім Володі Пугача, спонсорували змагання троє людей. Едуард Ковалевський і його компанія Lucky Flies виділили для кожного учасника по 60-70 гачків без борідок від Fulling Mill та Ospey від Veniard. IMG_6838Тут варто зазначити, що загалом Едуард виділив на змагання біля 2 тисяч гачків, які сам сортував, пакував і прикрашав.
IMG_6830Вічні і незмінні спонсори змагань Дмитро Петруняк та його компанія Strike! також підготувала приз для кожного учасника – 100 метрів нової монтажної нитки німецького виробництва. Хто вже мав можливість нею в’язати, той, безперечно, відзначив доволі високу якість цієї продукції. Окрім цього, компанія Strike! приготувала призи за друге і третє місце: новенькі лещата, а також великий набір матеріалів.
IMG_6874 Зважаючи на те, що Дмитро Петруняк посів третє місце, пакет з матеріалами був розділений між новачками змагань – Ніною Бортник та Дмитром Чейлитком.

IMG_6847Мені, як організатору цих змагань, було надзвичайно приємно, що Едуард Ковалевський, Анатолій Новіков і Дмитро Петруняк, попри особисту конкуренцію, відгукнулися на моє прохання і об’єдналися навколо спортивного розвитку, не пошкодувавши для змагань таких шикарних призів.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Призова лавочка

Від мене особисто і від усіх учасників – велике вам спасибі!

IMG_6918А головний приз змагань – вудка Hends Products GPX 9002/1002 – 2 in 1 – (9-10 ft, AFTMA #2) від магазину «Нахлист на Шулявці» вручав Анатолій Новіков, який особисто прибув на церемонію нагородження. Окрім цього, безумовно, цінного та щедрого подарунку, Анатолій привіз кілька книжок «Нахлист і в’язання мушок» від Яроміра Карафіата та Мірослава Махачека.
10469417_1080063498690519_6939154198982633678_nЇх отримали новачки змагань, які тепер зможуть краще приготуватися до боротьби з мешканцями гірських річок.

IMG_6887Але найголовніший, найдорожчий та найбажаніший приз для кожного учасника вручав Богдан Цебрик. Йдеться, власне, про сам Кубок, виготовлений умілими руками Артура Шіца.
IMG_6882Цей трофей передається щороку із рук в руки – Іван Повхан став його третім власником. Власне, Іван вже давно заслужив на перемогу. Він регулярно ставав на п’єдестал, але лише зараз вигриз собі перше місце, продемонструвавши високий рівень майстерності і величезне спортивне бажання.
IMG_6938 Щонайменше на один рік Кубок знову прикрашатиме закарпатську оселю…

Використано фото автора, Юрія Щербатого, Арсена Грабчука, Дмитра Голенкова, Олега Гайдука

  • VovKING коментує:

    Дуже гарний звіт. Іван і справді заслужив цю перемогу. Вітаю його і всіх учасників змагань 🙂

    • Zart коментує:

      приєднуюсь і вкотре сумую, що не зміг приїхати

  • chajmay коментує:

    Дякую, дуже гарний звіт! Об’єктивно, критично, змістовно. І головне цікаво!

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин