Капризи безрибної ріки. Частина І

Капризи безрибної ріки. Частина І

Коли ми вже з Юрою верталися додому зі змагань, я зателефонував нашому другу з Вигоди – діджею Вовкінгу. Почувши про дуже сумні результати він сказав: «Наступного року запрошую вас провести змагання у мене в ванній. Думаю, результати особливо відрізнятися не будуть. На Свічі риби нема». Звичайно, Вовкінг трішки перебільшував, але суть його слів зрозуміла. У ріці нема тої кількості риби, яка мала б бути. Поодинокі форелі і харіуси траплялися, але якщо взяти до уваги красу та можливості цієї ріки, то їхня кількість настільки мізерна, наскільки можна собі уявити.

IMG_8568Про причини вже набридло говорити. Вони не змінні, але до них додалася іще одна. У нерест форелі, попри писані і неписані закони, лісовози шматують Свічу заїждженими шляхами, піднімаючи справжнє цунамі для підводних мешканців. Про який нерест тут може йти мова? За рахунок чого риба може рости і розвиватися? Не знаю, правда це чи ні, але керівник форелевого господарства біля місця змагань розповів, що недавно у потічки біля Свічі було запущено 25 тисяч малька струмкової, мовляв, купили її на Закарпатті. Наскільки доцільно це робити в кінці літа, ще й в спеку, коли струмки ледь животіють? Чи не будуть ці мальки гарматним м’ясом? Чоловік сказав, що спостерігав за дрібнотою і та начебто плаває. Подивимося…

P1100365Ладно, мене знову на лірику потягнуло. Я був на Свічі в червні, перед Кубком Карпат і досить непогано відловився, особливо в ранкові години. Знайшов парочку хороших німф, які і приносили основний результат. У кожній більш-менш пристойній ямі сиділа риба, як правило, не одна. Головне було – точно кинути їй мушку під носа, бо бігати за нею риба не хотіла.

IMG_8347Щодо організаційних моментів, то тут треба було трохи часу. Насамперед, я подзвонив начальнику лісового господарства у Вигоді, з яким мав недовгу, але плідну бесіду. Встиг розповісти що до чого і де нам треба поселитися. Потім зв’язався з начальником лісництва де ми мали мати простір для відпочинку, підготовки та сну.
IMG_8241Нарешті, фінальним акордом став лист-звернення до обласного господарства з проханням забезпечити усе для нас необхідне та не мати клопотів із рибоохороною.

IMG_8541Крім того я замовив виготовлення нових медалей, на кожній з яких була нахлистова фраза – у цьому мені допоміг Макс Кусакін та Арсен Грабчук, який, на жаль, не приїхав з поважних причин. Так само довелося зайнятися виготовленням дипломів, розмітки пулів та нових протоколів.

IMG_8536Ну і спонсори – це була одна з ключових частин моєї роботи в якості організатора. Я переконував усіх, що тут важливий не сам приз, а факт сприяння спонсора. Таким чином, Анатолій Новіков і його магазин «Нахлист на Шулявці» виділив призовий сертифікат на 1000 грн, а Ед Ковалевський і його компанія Lucky Flies дав два новеньких вмістимих тубуси українського виробництва.
IMG_8539Вічний спонсор Дмитро Петруняк і його компанія Strike! виділив станок вартістю 1000 грн та два пакети матеріалів, по 700 грн. Таким чином, призовий фонд виглядав доволі солідно.

IMG_8206Кожен учасник мав внести 300 гривень із розумінням того, що гроші не підуть нікому в кишеню, а передадуться на благе діло – частина на армію, частина на зарибнення форелі. Окрім учасників до загального кошика долучилися Богдан Цебрик та Володя Судук (Рибачок), за що їм окреме спасибі. До речі, кожен з них пригостив усіх – Богдан привіз пару ящиків просто неймовірного винограду різних сортів, який просто розтікався солодкавим соком, а Володя доставив на місце 5 кілограмів м’яса, яке ми замовили в Нестора Мицака.
IMG_8331Таким чином, з’явилася можливість приготувати боґрач, який усі наминали із величезним апетитом. А ще до цього наші закарпатські друзі приготували дзяму із копчених ребер. Смакота ще та!

IMG_8330Не обійшлося і без ЧП. Такий собі сторож Вася вирішив, що нашій компанії дуже бракує його товариства. Кілька разів чоловікові намагалися пояснити, – спершу завуальовано, потім чітко і ясно, а нарешті і на зрозумілій для нього мові, – що він тут зайвий. Але Вася не вгамовувався, тому довелося вжити крайніх заходів. На допомогу прийшли скотч та ліхтарик. Зранку Вася дуже вибачався і привіз пару тачок дров для вогнища.

IMG_8460У суботу ввечері до нас приїхали Діма Поплавок з Алексом і Орест Дейнека з Романом Кубаєм – в бесідці стало доволі тісно, хоч і комфортно. Орест виконав серію пісень під гітару, деякі з них співали усі, деякі усі замрієно слухали. Під 50 грамів і боґрач гітара йшла на ура. Атмосфера трималася на рівні душевності, спокою та затишку.

IMG_8468Уже під кінець змагань, коли пройшло нагородження, треба було вивезти сміття. Дякуючи усім хлопцям та Оксані Петруняк (насправді, золота людина) кожен узяв з собою в багажник якусь частину, а ми з Юрою забрали усе, що залишилося – 4 великі пакети.
IMG_8336Таким чином галявина стала чистою, якою й була до нашого приїзду.

IMG_8383Таким чином, можна сказати, що змагання пройшли доволі успішно. Ніхто не був голодним, хто хотів не був і тверезим, але п’яних криків галявина не чула – це головне.
IMG_8341Дякуючи Максу з боржомі та Саші Свиді з багатозірковим грецьким бренді, голова ні в кого не боліла.

IMG_8399Наостанок скажу ще кілька організаційних моментів. Наступного року Кубок Карпат знову пройде на Опорі. Але тепер ми будемо жити не на шумній базі, а на іншій стороні ріки в пані Марії. У неї є 17 койкомісць, а також галявина для наметів. Є туалет типу сортиру, є вода, є холодильник, є великий стіл під навісом та кілька менших, є електрика, а головне те, що вона зможе нас усіх нагодувати. А хто знає як готує пані Марія, той не відмовиться туди приїхати. Але це плани, подивимося як воно вийде.

P1100403У другій частині будуть описані події вже на самих змаганнях.

  • VovKING коментує:

    Думаю, шо чувак з лісництва просто підрозказав вам цікаву історію. Реальність інша. Як мінімум 80% українців бухають: хтось, як кінь, хтось просто випиває. Працівники форельного господарства бухають, як коні. За ставками ніхто нормально не дивиться. риба гине. По-перше: через халатне відношення, по-друге: через то, шо працівники форельного господарства бухають, як коні. Офіційна причина, шо рибу випустили в річку через то, шо вона задихається від спеки, а насправді її випустили в річку через то, шо працівники форельного господарства бухають, як коні і риба там перебуває в хаосі. Зараз на Свічі вже немає риби, скоро не буде і самої річки. Слава Україні!

  • rostyslav коментує:

    Да, оптимізм з тебе так і пре…

  • Богдан коментує:

    Показувли мені Вася з Циклопом той ставок з форелями.То хвора радужка.Басейни нечищені від намулу і водоростей давно.Води форелям поступає дуже мало.Поряд рибничок з коропом.Як виявилося там колись було господарство з повним циклом від ікринки до дорослої риби.Бачив залишки тієї системи.Кажуть є і інкубатор.Хтось там цим пробував займатися,але за словами Васі,шеф не дає бабло і справа не просувається.Також Вася і Циклоп проговорилися що той комплекс оглядали і хочуть купити якість вірмени.

    • rostyslav коментує:

      Вірмени? Будуть севанську форель вирощувати?

      • Богдан коментує:

        Якщо то ті вірмени,що організували найбільше господарство у Чернівцях, то я двома руками за.Краще так ніж повний хаос.Вони першими почали інкубувати струмкому форель.Частину плідників,з яких першого разу отримали ікру і малька в закарпатті було привезено від них.

  • Степан коментує:

    У пані Марії випадково обідав і скуштував її фірменної юшки – такоі
    смакти я ще не їв. Я за Марію…

    • rostyslav коментує:

      Думаю, там всім сподобається)

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин