Чемпіонат України 2016. Частина третя

Чемпіонат України 2016. Частина третя

Підготовка до другого дня змагань пролетіла дуже швидко. Я вже знав, що мені треба буде ловити другим на першому пулі. До мене там змагалися Іван Повхан і Юра Щербатий, чий бальний результат становив 2 – 9 на користь останнього. Першим на пулі мав ловити Саша Попко – новачок змагань, але рибалка досвідчений, солідний спінінгіст, тепер вже очевидно, колишній. На місце ми прибули завчасно, щоб як слід проглянути наш пул.

DSC_0178Перше, що ми побачили – величезна кількість людей, які розташувалися на галявинах поблизу. Виявилося, що розмічена ділянка – традиційне місце відпочинку. Як цього можна було не побачити і не прорахувати під час розмітки, для мене залишається загадкою. Цілком логічно, що цю всю територію слід було зробити буфером, натомість перший пул розмітити на рівній ділянці, що розташувалася у верхній частині течії. Більше того, це місце не підходить під пул, зважаючи на те, що від «точки» до «точки» слід було продиратися через чагарник на пустелю із каменів. Можливо, у п’ятницю ввечері, поки не приїхали люди, тут ще можна половити, але точно не в суботу.

DSC_0174Але нам не залишалося нічого іншого, як змиритися. Якби я претендував на якесь солідне місце, то, напевно, підняв би скандал, викликав би головного суддю тощо. Зараз же, зрозумів, що ці змагання для мене у будь-якому випадку провалені. І все ж треба було поговорити з народом. Говорив Сашко. Менторським тоном поважного адвоката він заявив відпочиваючим, що тут відбувається чемпіонат України з нахлисту, відповідно, заходити в річку протягом трьох годин категорично заборонено. Народ погодився. Хтось неохоче, хтось злякано.

DSC_0183Саме місце було мені доволі знайоме, я вже тут одного разу рибалив, коли приїжджав на Свічу разом з Арсеном, Мішою і тим же Сашком. На головній купальній ямі за шість проводок зловив три прекрасні риби – два крупних харіуси і одну форель, трішки меншу. Зараз же ця яма не виглядала такою привабливою.

IMG_5821Починати мав Сашко. Ми перемістилися через зарості до кінця пулу, там, де була ще одна ямка, куди перспективніша. Мій підсудний поклав на камінь сигару та довгі сірники, а сам узявся за монтаж снастей. Пригостившись запашним трунком я розглядав частинку нашого пулу (все решта побачити було нереально). Нарахував шість точок, де могла б триматися риба, а також прикинув, скільки хвилин доведеться витратити на банальну біганину. Відстані між «точками» вимагали саме біганини.

DSC_0186Сашко почав обловлювати територію – спершу злив, потім яму. Один за одним на його німфу спокушалися гольяни. У той же час, я відкидав точки, де ловитиму за ним. Ось вона – перевага того, хто змагається другим. Саша побіг далі, я за ним. Досить довго він обловлював головну яму, однак не витягнув звідти нічого, потім перейшов на іншу яму, але й там було порожньо. При цьому мій підсудний, схоже, даремно проігнорував місцинку, що знаходилася вище ями. Бурхлива течія з кількома зливчиками – очевидно, добротна територія для комфортного перебування дрібної форелі.

DSC_0181Коли часу залишалося все менше, Саша повернувся на місце, звідки починав. Нарешті, після чергової проводки, у його підсаку затріпотіла форелька, яка тут же опинилася у протоколі. А коли час закінчився і я сказав «все», Саша поклав до підсака другу рибу. Спершу я не вніс її до протоколу, бо не знав, як поступити в цій ситуації, але після консультацій із головним суддею, дописав. Таким чином Саша закінчив вечірній етап із шістьма балами.

DSC_0180У моєму розпорядженні було дві вудки-трійки. Одна легша – на мілини, одна важка – на ями. Почав з легкої, на самій межі пулу. Мене одразу ж зацікавила лагуна під протилежним берегом, до слова, необловлена. Тож виконавши точний закид німф я одразу отримав гарний удар. Сашко подумав, що це харіус, але у мене не виникало сумнівів – у таких точках сидить форель, та й опиралася вона гідно. Маючи певність, що риба не зійде, я спустив її в яму, обійшов гострі виступи і спокійно завів красуню до підсака. Боротися із крупною рибу чи то легше, чи то зручніше. Так чи інакше, на третій хвилині у мене вже було перші три бали на цих змаганнях. Узяв цей пструг на доволі об’ємну чорну «шоколадку» із червоною точкою атаки біля хвоста. Непоганий початок.

DSC_0173Йдемо далі, вниз по течії. Акуратно прочісую ямку, але натикаюся на ігнор. Доводиться зриватися з місця і гнати через чагарники до наступної точки (локацію гольянів пропускаю – робити там нічого). Зупиняюся на мілкому каскаді і намагаюся сповільнити рух німф, однак користі це не приносить, тож доводиться бігти далі, до ями, у яку я хоч і не вірю, але було б глупо бодай трохи там не половити важкими німфами. Яма-басейн, однак, мовчить, що й не дивно.

0-02-01-24cc62ad6a882158a46df1d95e10f1a3154eeb26a9641aaa36ece79debf8bba5_fullЗалишається ще одна яма і описана вище цікава місцина. На глибині порожньо, а от на бистрині отримую очікуване клювання. Після кількох проводок з води вилітає маленька форелька, яку я ловлю підсаком просто в повітрі. Біжу до судді, показую рибу, швиденько її відпускаю і продовжую прочісувати річку. Спрацював старезний фезентейл із помаранчевим тораксом. Ще одне клювання, риба в повітрі, але цього разу вона падає просто перед ногами. Халепа.

DSC_0203Пролетівши повз натовп глядачів, зникаю в чагарнику – хочу проловити першу ямку за відведений час. Але усе марно – жодного натяку на активну рибу, тож із води виходжу всього лише із двома форелями. Тепер залишається відловитися зранку на 19-у пулі, після чого провести глобальний аналіз власних помилок.

DSC_0188Вечір ми провели у затишній компанії. Сидячи біля вогнища, цмулили пиво. Час від часу до нас хтось заходив «на вогник», поспілкуватися про річку, мухи та рибу. Вражень та емоцій вистачало у кожного. О шостій ранку задзеленькав будильник – треба було вставати і готуватися до останньої битви. Задзвонив Сашко – його машину підперли, він шукає порушника.
DSC_0213Часу залишалося ще багато – якби що, можна було б підсісти до когось іншого. Але все обійшлося і вже хвилин за 20 ми зупинилися біля останнього пулу разом з іншими учасниками. Праворуч ловили Саша Свида з Іваном Повханом, ліворуч Андрій Коваль і Діма Петровський.

DSC_005319-ий пул я забракував ще під час розмітки, якою займалися Віталік Смігановський і Руслан Пугач. Я жодним чином не втручався у неї, але зверху бачив, що пул слабий. Тим не менше, на ньому доволі успішно відловилися «шулявські», які упіймали і харіусів, і пстругів, і палій. Знизу пул виглядав не таким вже й поганим; за приблизними оцінками там було з десяток перспективних точок.
DSC_0208Почати я вирішив з ями, від якої не сховаєшся. Тому я просто присів і зробив перший закид. Практично одразу відчув удар, підсік рибу і побачив палію, що піднімалася з глибини. Ліва рука метнулася за спину до підсака, але схопила повітря. У мене почалася паніка, де в біса подівся мій підсак, невже я залишив його в машині? Зрештою, виявилося, що все на місці, брук опинився в сітці, а три бали в протоколі.

14067675_946866598772567_6331234901761431775_nПоза тим, метушня із підсаком неймовірно заплутала мені легку снасть. Ухопивши важку вудку я продовжив прочісувати яму і побачив, як на підвісного сухарика вийшла ще одна риба. Сівши просто на дупу і звісивши ноги у воду, зробив ще одну проводку – цього разу харіус виявився сміливим і впевнено ухопив маленького ред-тага. Йшла 5-а хвилина етапу…

DSC_0195Не впевнений, чи варто описувати подальші хвилини, за які у мене не було абсолютно нічого на всьому пулі, зате перенесуся до останніх десяти. Зрозумівши, що німфа відпочиває, я примонтував до французького підліска білого зонкера. Справа в тому, що за ямою знаходився великий валун, а поруч стояча і досить глибока вода. Спустивши стрімера, я просто тримав його на течії, і тут почув: «Вийшла риба!».
DSC_0220Сашко, який стояв з іншого боку, побачив атаку палії, мені ж сонце світило в очі. Змінивши дислокацію і ще раз провівши приманку, цього разу вже я побачив, як з глибини стрілою метнулася підводна мешканка, однак зонкера не атакувала.

DSC_0202Після мене почав ловити Сашко, але риба була геть не активною. Біля підпорної стіни у нього був схід брука і все. Так само з нулем вийшли Андрій Коваль і Саша Свида. А от Ваня Повхан, який ловив разом зі мною, показав ідентичний результат – голець і харіус.
DSC_0221Треба було повертатися на базу – змагання закінчилися.

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин