Свято на честь горбуші

Свято на честь горбуші

На початку серпня в єдиному національному сахалінському селі Чир-Унвд відбувся традиційне нівхське свято, присвячене першому ходу горбуші «Тіні Гу». Ця подія була приурочена до святкування Міжнародного Дня корінних народів і проводилася на березі священної для корінних народів Півночі Сахаліну річки Тимь. Численні гості прибули з усіх населених пунктів Тимовський району, а також з інших районів Сахаліну.

Промисел риби – найважливіше і найдавніше заняття нівхів, з якими були пов’язані основні обряди та звичаї. Деякі елементи обряду жертвоприношень господаря моря і річок «Толизн» нівхи дотримуються і до нині. Вони виходять на берег річки з дарами (саранка, черемша, тютюн і т.д.) і, кидаючи їх у воду, звертаються до господаря води з проханням про удачу на майбутнє, охорони від хвороб себе і близьких. В рамках свята учасники стали свідками обряду «Годування духів води Толизна», який провів представник роду «Хуміво» Олександр Кирк, а старовинний самобутній обряд «Чух» провела представниця нівхского роду «Койвонгун» Юлія Іванова.

Довідка 

Нівхи – народ в Россії. Живуть в Хабаровському краї на нижньому Амурі і на острові Сахалін (в північній частині). Населення 4630 чоловік. Говорять на ізольованому нівхському діалекті.  

Припускають, що Нівхи – прямі нащадки найдавнішого населення Сахаліну і низин Амура. Перебували в широких етнокультурних контактах з Тунгусько-маньчжурськими народами, айнами і японцями. Основні традиційні заняття – рибальство (кета, горбуша та ін) і морський промисел (тюлень, белуга і ін.) Рибалили сітками та гаками. Морського звіра били острогою та кийками. З риби робили юколу, з нутрощів витоплювали жир, зі шкіри шили взуття і одяг. Менше значення мало полювання (ведмідь, олень, хутровий звір та ін.) Тварин добували за допомогою петель, самострілів, списів, а з кінця 19 століття – рушниць. Збирали також ягоди, коріння, черемшу, кропиву; на морському узбережжі – молюски та морські водорості. Досить розвинене собаківництво. Собаче м’ясо йшло в їжу, шкури – для одягу, самих собак використовували як транспортний засіб, а також приносили в жертву.

 

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин