Сутінки. Сага. Нахлист

Сутінки. Сага. Нахлист

За словами нашого друга Gennadicusa, свою найбільшу форель він зловив в сутінках, при світлі місяця. Наскільки ефективним буває нахлистове полювання практично наосліп? Якось на Опорі, у травні, я так ловив єльців та голавлів. Чув лише «плюхи». Можливо, хтось поділиться своїм досвідом? А до вашої уваги роздуми та поради такого собі Бернда Кулейса, який полюбляє ловити тоді, коли вже нічого не видно.

Щоб нахлистовику домогтися гарних уловів в червні, потрібно переглянути своє ставлення до нахлисту. У цей час кращих результатів можна добитися в не дуже зручний для рибака час: рано вранці або пізно ввечері.

У червні літо швидко починає вступати у свої права. Хоча поки неясно, чи буде воно теплим або холодним, сухим або дощовим, одне незмінно – найкращий час для ловлі нахлистом форелі, харіуса, кумжі і лосося завжди зсувається на сутінкові годинни (ранній ранок, пізній вечір і навіть ніч). Причини цьому так само різноманітні, як і види риб, яких можна зловити в червні. Форель та харіус починають активно переміщатися, коли у вечірній час з’являється велика кількість корму. Кумжа тримається вдень в схованках, а при настанні сутінків стає неспокійною, охороняє місце стоянки і дуже добре реагує на агресивну проводку мушки.

Найважливішим елементом оснастки нахлистовика, який полює у сутінках є плаваючий шнур. Не стільки важливо: використовують шнур WF чи DT, головне, щоб він був плаваючим. Дальні елегантні закиди не потрібні; дуже тонкі підліски – теж. Вибирайте для лову форелі і харіуса підліски з діаметром кінчика0,18 мм, для кумжі –0,28 мм, для лосося –0,4 мм. Плаваючий шнур необхідний для того, щоб суху мушку (кращу приманку для лову в сутінках та в темноті) подавати оптимально. Коли при лові форелі і харіуса спливають пупи волохокрильця (в народі на нього кажуть «ручєйнік» – Прим. Р. Я.), на водній поверхні постійно спостерігаються круги, всюди лунають «ляпки». Вечірні стрибки в самому розпалі. Тепер дуже важливо прив’язати правильну мушку.

Найкращою моделлю, на мій погляд, є Balloon Caddis N 12. Її варто злегка змастити флотантом, тоді вона буде плавати на поверхні води.

Техніка лову проста. Закидають мушку навскоси вгору за течією і дозволяють їй сплавлятися по річці. Час від часу мушка залишає «сліди» на воді. Шнур підтягують короткими ривками в 2-3 см. Рибам не залишається нічого іншого, як схопити приманку! Якщо ловлять в темряві, слід ще завидна вибрати шляхи заходу у воду, інакше вночі може чекати неприємний сюрприз. Залишений на березі рюкзак я зазвичай забезпечую «світлячком». Завдяки світловому орієнтиру я швидко знаходжу базовий табір і в темряві.

Для кумжі я використовую велику мокру мушку на гачку № 4 або № 8. Найкращою у мене виявилася модель з чорним тілом і сріблястими «реберцями». Класикою вважається мушка Black Zulu. Цю мокру мушку подають так само, як і суху при лові форелі і харіуса. 

  • Gennadikus коментує:

    Автор використовує непоганий метод, який дає переваги в темряві. Хоча я б не назвав це “на суху”, бо не кожну комаху можна імітувати “бороздіням” по воді. Я надаю перевагу класиці – up-stream.
    Літом буває, що за рибалкою не помічаєш, як швидко проходить день і починає темніти, от і виникає можливість порибалити в незвичних умовах. Але не потрібно забувати про безпеку (автор згадує про табір) я б додав, що обов’язково потрібно мати з собою ліхтарик, який дасть і можливість змінити муху (бо у мене є досвід прив’язування мух на фоні світла екрану фотоапарата) і знайти дорогу поміж каміння або корчів.
    Ну і звичайно пересуватись по воді набагато небезпечніше у цей час, та і дикі звірі активізуються, про що теж варто пам’ятати.
    І в цей час ти ще можеш стати свідком масового вильоту комах, що теж додає незабутніх вражень.

    • rostyslav коментує:

      Дякую. Хороші поради

Прокоментувати
І'мя:

Емейл:

Сайт:


Отримувати оновлення


Отримувати оновлення на почту:

Архів записів

Нахлистовий магазин